Pošta Srbije - Zoran Đorđević i Dejan Savić u poseti Udruženju književnika u Francuskoj 7

15.7.2023.

Zoran Đorđević i Dejan Savić u poseti Udruženju književnika u Francuskoj 7

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević i savetnik za kulturu predsednika Republike Srbije Dejan Savić, posetili su sedište Udruženja književnika Srbije (UKS) i sa predsednikom Upravnog odbora UKS Milošem Jankovićem razgovarali o  daljoj realizaciji dogovora o saradnji JP „Pošta Srbije” i UKS, i aktuelnim pitanjima statusa i održavanja zdanja u Francuskoj 7 u Beogradu.

Miloš Janković predstavio je planove i programske aktivnosti UKS, koje je najstarije esnafsko umetničko udruženje u Srbiji, i istakao da se značajan deo aktivnosti realizuje upravo uz podršku Pošte Srbije. Posebna tema sastanka bila je zajednički nastup Pošte i Udruženja književnika na predstojećem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u oktobru, kao i njena podrška održavanju jubilarnih 60. Beogradskih međunarodnih susreta pisaca u istom periodu.

Razgovor se vodio i o statusnim problemima i urušavanju zdanja u Francuskoj 7, sa statusom kulturnog dobra prvog reda pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u kojoj sedište imaju još dva reprezentativna udruženja u oblasti književnosti – Srpsko književno društvo i Udruženje književnih prevodilaca Srbije. Zgrada je podignuta 1884. godine po projektu arhitekte Ljubomira Ilkića, za porodični dom Milana Piroćanca, političara, predsednika Vlade Kraljevine Srbije i predsednika tadašnje Srpske napredne stranke.