Pošta Srbije - Postavka „Putevima prijateljstva i filatelije – Srbija i Venecuela”

19.7.2023.

Postavka „Putevima prijateljstva i filatelije – Srbija i Venecuela”

Izložba venecuelanske i srpske filatelije „Putevima prijateljstva i filatelije – Srbija i Venecuela” koju je u saradnji sa Poštom Srbije organizovalo Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, otvorena je do 1. avgusta na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Izložba predstavlja najznačajniju i najveću zbirku venecuelanske filatelije u regionu, oko 300 poštanskih maraka koje bogato ilustruju razvoj venecuelanske filatelije od prvih maraka štampanih u 19. veku do novijih izdanja, iz jedne od najvećih i najznačajnijih filatelističkih zbirki u našem regionu koju baštini Adligatov Muzej knjige i putovanja.

„Prikazan je samo deo naše zbirke, pošto se u Adligatu nalazi oko 700 različitih venecuelanskih izdanja. Deo prikazanih maraka sakupio je Vlada Šestan, šef kabineta Josipa Broza i jugoslovenski ambasador, deo je pripadao Milanu Vukosu, ministru kulture, direktoru RTS-a i ambasadoru Jugoslavije u Venecueli, a deo je iz moje porodične zbirke”, izjavio je Viktor Lazić, počasni predsednik Adligata.

Tokom nedavne zvanične posete Beogradu, izložbu je posetio ministar inostranih poslova Venecuele Ivan Hil Pinto, koji nije krio oduševljenje postavkom. Tom prilikom, ministar je za profesore i studente prava održao predavanje sa temom „Spoljna politika Bolivarske Republike Venecuele i društveni uticaj jednostranih prinudnih mera”.

„Nisam mogao da pretpostavim da ću ovako nešto videti u Beogradu”, izjavio je ministar Hil Pinto koji je posebno bio oduševljen poštanskim markama iz 1886. godine izdatim tokom Gvajanske krize, jedinstvenstvenom poštanskom markom sa prikazom velike mape Venecuele, i markom iz 1882. godine kada su uspostavljeni odnosi Kraljevine Srbije i Republike Venecuele.

Postavka obuhvata i prve srpske poštanske marke, prvu marku štampanu 1866. godine sa likom kneza Mihaila Obrenovića, marke iz doba kralja Milana i kralja Aleksandra Obrenovića, uključujući marke iz 1882. godine i marku sa likom kralja Milana, sa greškom.

Autori izložbe su Viktor Lazić i Jovana Trajković, a dela sa srpskom zbirkom Jovan Ašler. Organizovana je uz podršku ambasadora Venecuele u Srbiji Nj.E. Dimasa Alvarenga Gere i podršku prof. dr Branka M. Rakića, šefa Katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose Pravnog fakulteta UN u Beogradu.