Pošta Srbije - Zelena inicijativa: Prvi solarni paneli u poštanskom centru u Kragujevcu

25.7.2023.

Zelena inicijativa: Prvi solarni paneli  u poštanskom centru u Kragujevcu

U poštansko-logističkom centru u Kragujevcu, Pošta Srbije postavila je prve solarne panele, čime je započela integrisanje obnovljivih izvora energije u svoj sistem. U narednoj fazi planirano je uvođenje solarnih panela i u poštansko-logističkim centrima u Nišu, Novom Sadu i Beogradu.

Korišćenjem solarnih panela u svojim postrojenjima, Pošta Srbije generisaće značajnu količinu električne energije iz obnovljivih izvora i koristiti je za napajanje postrojenja, mašina za automatsko sortiranje, za potrebe sopstvenih punionica vozila na električni pogon, kao i za druge potrebe unutar centara. Solarni paneli omogućiće da se poslovni procesi dalje automatizuju i digitalizuju uz smanjenje troškova korišćenja električne energije, čime se doprinosi potpunoj automatizaciji prerade poštanskih pošiljaka, što je tendencija kojom poštanski operatori, kao i Pošta Srbije odgovaraju na rast ekspres, paketskih i logističkih usluga.

Ovo je značajan korak ka održivoj i ekološki odgovornoj budućnosti kompanije odgovorne prema zajednici i zaštiti životne sredine, kojim će Pošta Srbije smanjiti ukupnu potrošnju električne energije, redukovati svoj ugljenični otisak i emisiju štetnih gasova i ostvariti značajne benefite i uštede na dugoročnom planu.