Pošta Srbije - Naši geniji – Poštanske marke za Nikolu Teslu i Mihajla Pupina

28.7.2023.

Naši geniji – Poštanske marke za Nikolu Teslu i Mihajla Pupina

Pošta Srbije i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji predstavile su emisiju prigodnih poštanskih maraka posvećenih Nikoli Tesli i Mihajlu Pupinu.  Simbolično, na dan 105-godišnjice otkako se 28. jula, po naredbi predsednika SAD Vudroa Vilsona na Beloj kući zavijorila srpska zastava, emisiju su predstavili Nj.E. Kristofer Hil, ambasador SAD u Beogradu, Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije, i Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije.

Povod za prigodno filatelističko izdanje su dva velika jubileja – stogodišnjica od prvog objavljivanja autobiografije Mihajla Pupina „Sa pašnjaka do naučenjaka” nagrađene prestižnom Pulicerovom nagradom, i navršenih 125 godina od prve Tesline javne demonstracije upravljanja putem radio talasa.

Zoran Đorđević uručio je ambasadoru Hilu i ministru Dačiću poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka „Nikola Tesla i Mihajlo Pupin – naši geniji”. U filatelističkom izdanju sa dve prigodne poštanske marke, na tabaku od osam maraka i 12 vinjeta, prikazani su portreti Tesle i Pupina koji drže svitak sa pečatima na kojima su nacionalni grbovi Srbije i SAD, dok je u pozadini osvetljeni Njujork. Izdanje sadrži još koverat prvog dana (FDC) i prigodan žig. Umetnička realizacija delo je mr Bobana Savića, kreatora maraka Pošte Srbije.