Pošta Srbije - Obeleženo 100 godina PTT muzeja

24.8.2023.

Obeleženo 100 godina PTT muzeja

Predstavljanjem izložbe „Iz prvog u drugi vek” i specijalne prigodne poštanske marke, Pošta Srbije obeležila je 100-godišnjicu PTT muzeja. O istorijatu, značaju, aktivnostima i planovima, na svečanosti su govorili Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije, i Marko Jelić, rukovodilac PTT muzeja, podsetivši da je u februaru ove godine, za posebne zasluge, PTT muzej odlikovan Sretenjskim ordenom III stepena od strane predsednika Republike Srbije.

„PTT muzej je među najvećim i najstarijim tehničkim muzejima u regionu i celoj Evropi, sa izuzetno vrednim fondom. Osnovan je 1923, ali se muzejski fond organizovano prikuplja još od 1888. godine. U susret jubileju, radili smo dosta na njegovoj promociji u poslednje dve godine, obezbedili nove eksponate, privukli posetioce, organizovali veliki broj izložbi i događaja i brojne goste iz zemlje i inostranstva upoznali sa bogatstvom koje baštini. Planovi za dalje, nakon prvih 100 godina, ostaju ambiciozni”, rekao je Zoran Đorđević.

„Drago nam je što se proslava jubileja odvija u okviru nadležnosti sadašnjeg poslovodstva Preduzeća i v.d. direktora Zorana Đorđevića, jer je upravo zahvaljujući njihovom razumevanju i velikoj podršci, Muzej dobio neophodan formalno-pravni, finansijski i javni okvir za svoj rad, intenzivirao svoje aktivnosti i poboljšao uslove na zaštiti celokupnog muzejskog fonda. Iz prvog u drugi vek ulazimo radosni, s ponosom, ali s velikom obavezom da činimo još više i još bolje“, izjavio je rukovodilac PTT muzeja Marko Jelić.

Na prigodnoj poštanskoj marki emisije „100 godina PTT muzeja” prikazani su akvarel Tatarin i surudžija, Orden Takovskog krsta V stepena, kojim je kralj Aleksandar I Obrenović odlikovao Pantu Mihajlovića 1900, Uverenje Ministarstva narodne privrede Kraljevine Srbije Panti Mihajloviću, iz 1883. Motivi na kovertu su, takođe, eksponati iz fonda PTT muzeja – lični telefon kralja Petra I Karađorđevića, redovna poštanska marka sa likom kralja Petra I Karađorđevića iz 1911. godine, Belinograf, uređaj za prenos dokumenata i fotografija na liniji Beograd – Pariz, montiran 1938. u palati Glavne pošte u Beogradu.

U okviru izložbe „Iz prvog u drugi vek” izloženi su Ustrojenije poštanskog zavedenija, 1843, Telegrafski zakon, 1855, poštanska marka kreirana na oslobođenoj teritoriji, 1944, nemački induktorski telefon iz carske ere (ratni plen srpske vojske sa Solunskog fronta),1916. Tu je i automatski telefonski aparat korišćen od strane američke delegacije tokom posete predsednika SAD Ričarda Niksona, 1970, vespa 125 iz 1952. Izložena su i tatarska odela, umetnički rekonstruisana prema slici Karla Gebela i zapisima Sime Trojanovića, i poštanske uniforme izrađene po nacrtima akademika dr Pavla Vasića.

Za posetioce PTT muzeja izložba je otvorena do 14. septembra 2023. godine. Ulaz je slobodan.