Pošta Srbije - Poštanska marka povodom Filatelističke izložbe BALKANFILA XIX

4.9.2023.

Poštanska marka povodom Filatelističke izložbe  BALKANFILA XIX

Pošta Srbije objavila je 4. septembra novo izdanje prigodnih poštanskih maraka Filatelistička izložba BALKANFILA XIX u čast najveće filatelističke izložbe ikada održane u Srbiji i u našem regionu.

Ovo istorijsko izdanje poštanskih maraka JP „Pošta Srbije“ značajno je po filatlističkoj inovativnosti, ali još i više po temi kojoj je posvećeno - velikom međunarodnom događaju filatelističkoj izložbia BALKANFILA XIX koja će u Beogradu okupiti brojnu domaću i svetsku publiku i koja će poslati u svet najlepšu sliku saradnje i prijateljstva u regionu zasnovanog na kulturi, umetnosti i nauci koje čine osnovne postavke filatelije danas.

Izložba BALKANFILA XIX biće održana pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije u Beogradu od 12-14. oktobra ove godine. Izložba će u Domu vojske Srbije u Beogradu okupiti više od 150 izlagača iz 12 zemalja koji će domaćoj i međunarodnoj publici predstaviti neke od najlepših poštanskih maraka i drugih filatelističkih eksponata u oko 600 vitrina. Izložbu BALKANFILA XIX koja predstavlja veliki povratak filatelije u Srbiju i u region organizuje Savez filatelista Srbije, a glavni sponzor izložbe je JP “Pošta Srbije”.

Izdanje prigodnih poštanskih maraka Filatelistička izložba BALKANFILA XIX po prvi put u filateliji donosi jedno izdanje prigodnih poštanskih maraka na pet različitih tabaka koji se razlikuju po broju, odabiru i rasporedu filatelističkih vinjeta. Na ovaj način izdanje simbolički potencira sve važne osobine koje filatelija izgrađuje kod filatelista, a koje su društveno veoma poželjne: temeljnost, strpljivost, marljivost, dugoročna posvećenost postizanju cilja. Da bi se uočile, cenile i da bi se uživalo u suptilnim različitostima koje nose elementi ove emisije potrebno ih je pažljivo sagledati, proučiti i uložiti vreme u njeno istraživanje. Nagrada je, kao i uvek u filateliji, unapređenje sopstvene ličnosti kroz izgradnju temeljnih vrednosti strpljenja, predanosti i upornosti, koje su čini se danas više nego ikada potrebne i društvu kao celini i svim pojedincima. Upravo iz ovog razloga, a potencirajući svoju ulogu društvene odgovornosti, JP „Pošta Srbije“ u poslednje dve i po godine na svaki način pomaže i podržava razvoj filatelije u našoj zemlji u želji da kroz njenu popularizaciju doprinese razvojuu nekih od najvažnijih osobina ličnosti kod naših građana, a pre svega mladih. Kruna ovih napora biće održavanje najveće izložbe filatelije u istoriji Srbije - BALKANFILA XIX kojoj je posvećena i emisija prigodnih poštanskih maraka koja se danas emituje.