Pošta Srbije - Poštanska marka posvećena knezu Mihailu predstavljena u Kragujevcu

15.9.2023.

Poštanska marka posvećena knezu Mihailu predstavljena u Kragujevcu

U Konaku kneza Mihaila u Kragujevcu, u organizaciji  Pošte Srbije i Narodnog muzeja Šumadije, održana je promocija filatelističkog izdanja „Vladari Srbije” na kojoj je predstavljena prigodna poštanska marka sa likom kneza Mihaila Obrenovića.

Na promociji su govorili direktor Narodnog muzeja Šumadije Miloš Jurišić, pomoćnica gradonačelnika Kragujevca za kulturu i informisanje Ana Petrović, savetnik ministra odbrane Predrag Rajić, i direktor Radne jedinice „Srbijamarka” u Pošti Srbije Adam Sofronijević.

„Država Srbija i Pošta Srbije, kao njen važan deo, ovom emisijom šalju jasnu poruku o jedinstvu srpskog naroda, u želji da iza nas ostavimo sve podele, pa i one dinastičke. Na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u Kragujevcu, u jednoj od istorijskih prestonica Srbije, a uoči dana rođenja Kneza Mihaila, želimo da se još jednom setimo važnih  ličnosti iz naše istorije i budemo ponosni na činjenicu da naš narod u svojoj istoriji ima tri značajne autohtone vladarske dinastije. Hrabrost Karađorđevića i mudrost Obrenovića, kao svetionici naše prošlosti, uvek će nam obasjavati put u budućnost, od sada zajedno sa poštanskih maraka Pošte Srbije”, rekao je Adam Sofronijević.

Filatelističko izdanje Pošte Srbije objavljeno je 6. septembra u čast dva velika jubileja u ovoj godini – 200-godišnjice od rođenja rođenja Mihaila Obrenovića i 100-godišnjice od rođenja Petra II Karađorđevića, dvojice istaknutih vladara i državnika iz porodica Obrenović i Karađorđević, sa idejom da slavi njihove živote i dostignuća, i pre svega, bogatu istoriju Srbije.

Na drugoj prigodnoj poštanskoj marki izdanja „Vladari Srbije” prikazan je portret kralja Petra II Karađorđevića. Umetnička realizacija filatelističke emisije „Vladari Srbije”, sa dve prigodne poštanske marke u formi tabaka od osam maraka i sedamnaest vinjeta, kovertom prvog dana (FDC) i prigodnim žigom, rad je akademskog slikara mr Bobana Savića, kreatora maraka Pošte Srbije.