Pošta Srbije - Pošta Srbije posvetila marku diplomatskom jubileju Srbije i Egipta

20.9.2023.

Pošta Srbije posvetila marku diplomatskom jubileju Srbije i Egipta

Pošta Srbije i Ambasada Arapske Republike Egipat u Srbiji predstavile su emisiju prigodnih poštanskih maraka u čast jubileja – 115 godina diplomatskih odnosa Srbije i Egipta. Na svečanosti u rezidenciji ambasadora Egipta u Beogradu, o razvoju i dugoj tradiciji diplomatskih i prijateljskih odnosa dveju zemalja i motivima za filatelističku emisiju, govorili su Nj.E. Basel Salah, ambasador Egipta u Srbiji, i Adam Sofronijević, direktor „Srbijamarke” Pošte Srbije. 

„Izdavanje komemorativne poštanske marke povodom obeležavanja 115 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije je značajan događaj. Iskrenu zahvalnost upućujem Pošti Srbije i Srbijamarki na neumornom zalaganju i plodnoj saradnji sa Ambasadom, koja je dovela do izdavanja ove jedinstvene poštanske marke koja odražava snažno prijateljstvo Egipta i Srbije”, rekao je Nj.E. g-din Basel Salah, ambasador Egipta, i dodao: „Otkrivanje poštanske marke je izuzetan način da se obeleži decenijska istorija povezivanja i saradnje naše dve zemlje. Izuzetno sam srećan što će ova poštanska marka ući u istoriju, kako je došla u posebnom trenutku našeg značajnog jubileja.”

„Filatelistička emisija vredan je simbolični i umetnički doprinos Pošte Srbije obeležavanju velikog jubileja dva naroda i države koji su pre svega veliki prijatelji, i još jedan znak da je Srbija posvećena izgradnji dobrih odnosa sa Egiptom koji, sa zadovoljstvom zaključujemo, u 21. veku doživljavaju novi uspon – u političkim odnosima, ekonomiji, turizmu, poljoprivredi, kao i u nauci, informaciono-komunikacionim tehnologijama i mnogim drugim oblastima. Simbolično se sećamo svih velikih događaja koji su doneli nove impulse i pokrenuli građenje dugoročnih veza i odnosa naših država, prikazujemo našu turističku ponudu, kulturnu i umetničku produkciju i pojačavamo kulturne i stvaralačke veze koje ostaju za budućnost, dok nam je je diplomatski jubilej poslužio kao inspiracija. Zahvaljujem ambasadoru Salahu i Ambasadi Egipta na podršci i promociji filatelističkog izdanja, kojim se, slobodno mogu da kažem, zajedno možemo ponositi”, rekao je Adam Sofronijević.

Sofronijević je ambasadoru Salahu uručio na poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka numerisano brojem 115. Na filatelističkoj emisiji koja sadrži prigodnu poštansku marku štampanu u tabacima od osam maraka sa vinjetom, koverat prvog dana i prigodan žig, prikazani su Zindan kapija na Kalemegdanu i Kefrenova piramida u Gizi, Smederevska tvrđava u Smederevu i Kajtbejeva tvrđava u Aleksandriji. Umetnička i grafička realizacija izdanja delo je Miroslava Nikolića i Marije Vlahović, kreatora maraka Pošte Srbije. Stručnu saradnju u realizaciji emisije obezbedila je Ambasada Egipta u Srbiji.