Pošta Srbije - Delegacija Republlike Srbije na Kongresu Svetskog poštanskog saveza

4.10.2023.

Delegacija Republlike Srbije na Kongresu Svetskog poštanskog saveza

Delegacija Republike Srbije na čelu sa Marijom Vučinić iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ljubomirom Ostojićem iz Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), Bojanom Nikolić i Oljom Jovičić iz Pošte Srbije, učestvuje na četvrtom vanrednom kongresu Svetskog poštanskog Saveza, koji se održava u Rijadu, Saudijska Arabija, u periodu od 1. do 5. oktobra.

Na kongresu se očekuje donošenje niza ključnih odluka od značaja za budućnost poštanske industrije, a poseban naglasak stavlja se na oblasti praćenja pošiljaka iz međunarodnog saobraćaja, razvoj poštansko-finansijskih usluga i rešavanje pitanja klimatskih promena i zaštite životne sredine.

Kongres će danas raspravljati i o izmenama Integrisanog plana poštanskih proizvoda, kojim želi da obezbedi dalje aktivnosti razvoja etrgovine i zahteva korisnika.  Posebno će se razmatrati uvođenje obaveze praćenja isporuke malih paketa koji sadrže robu i koji do sada nisu bili adekvatno praćeni. Ovi paketi, često dolazeći iz Kine, predstavljaju značajan segment međunarodnog poslovanja, te je njihovo praćenje postalo imperativ kako bi se osigurala sigurnost i transparentnost u međunarodnom poštanskom saobraćaju.

Među važnim odlukama koje su donete u Saudijskoj Arabiji je i odluka  koja omogućava stejkholderima, odnosno igračima iz šireg poštanskog sektora, kao što su Amazon, Alibaba i drugi, da učestvuju u radu organa Svetskog poštanskog saveza, uz napomenu da nemaju pravo glasanja ili podnošenja predloga.

Na Kongresu su predstavljene pošte i poštanske marke 22 zemlje koje su osnivači Svetskog poštanskog Saveza, među kojima se ponosno ističe i Pošta Srbije.