Pošta Srbije - Zoran Đorđević uručio zahvalnicu vlasniku prve srpske razglednice

13.10.2023.

Zoran Đorđević uručio zahvalnicu vlasniku prve srpske razglednice

Direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević danas je svečano uručio zahvalnicu gospodinu Ivanu Bogavčeviću, istaknutom filatelisti i istoričaru umetnosti iz Zagreba, osnivaču Instituta za vrednovanje i obradu razglednica, koji je velikodušno ustupio prvu srpsku razglednicu iz svoje privatne filatelističke kolekcije Pošti Srbije, za motiv filatelističkog izdanja povodom Dana marke.

Dugo se smatralo da je tvorac prve razglednice na svetu izvesni knjižar Švarc iz oblasti Rajne, ali je 1964. godine otkrivena razglednica "Zmaj" i ubrzo je potvrđeno da je tvorac najstarije razglednice na svetu oficir Petar Manojlović iz Sentomaša, današnjeg Srbobrana, koji je razglednicu napravio u saradnji sa Jovanom Jovanovićem Zmajem, tadašnjim urednikom lista „Zmaj“. 

Urađena je tehnikom kolorisanog bakroreza kod bečkog tipografa Rudolfa Širera fon Vajdhajma, dok je likovno rešenje – crtež mitskog bića zmaja sa raširenim krilima, i prikazima Carigrada i Moskve između kojih parobrod plovi pod srpskom zastavom, uradio geodetski oficir Petar Manojlović.

Prva srpska razglednica deo je naše kulturne baštine, a budući da je do danas sačuvan samo jedan primerak, predstavlja svetski raritet. Poslednji put je prodata sadašnjem vlasniku na aukciji 2009. godine u Salcburgu.