Pošta Srbije - Na Sajmu knjiga predstavljena monografija u čast 100 godina PTT muzeja

25.10.2023.

Na Sajmu knjiga predstavljena monografija u čast 100 godina PTT muzeja

Monografsku studiju „Poštansko-tehničko i kulturno nasleđe; PTT muzej u Beogradu – 100 godina od osnivanja (1923–2023)” Pošta Srbije predstavila je na Beogradskom sajmu knjiga. O radu i sadržaju studije, aktivnostima i planovima muzeja, govorili su autorka Ljiljana Đorđević, viši kustos PTT muzeja, i Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije.

Ljiljana Đorđević rekla je da monografska studija daje sveukupan pregled istorije nastanka i rada PTT muzeja i ukazuje na važnost i bogatstvo zbirki iz oblasti poštansko-telegrafsko-telefonskog saobraćaja od istorijskog i kulturnog značaja za Republiku Srbiju i njene građane.

„Najznačajnija arhivska građa, dokumenta i fotografije iz istorije PTT saobraćaja, našli su mesto u ovoj studiji. Predstavlja istaknute ličnosti i bitne događaje koji nam govore o bogatoj, ali i zanimljivoj istoriji Pošte i Muzeja, od njegovog osnivanja 31. jula 1923, usvajanjem prvog Pravilnika o muzeju, dok su eksponati organizovano prikupljani još od 1888. godine. Muzej je otvoren za javnost 1958, a nova stalna postavka otvorena je 2013, i dostupna je posetiocima u samom srcu prestonice, u reprezentativnom zdanju Momira Korunovića, gde se nalazi od 1929”, rekla je Đorđević.

„Poštansko-telegrafski i telefonski saobraćaj, kao i vremenom uvođenje svih novih tehnologija, uveli su Srbiju u porodicu razvijenih zemalja i uticali na privredni, socijalni i kulturni razvoj države, o čemu  svedoči PTT muzej, koji je među najvećim i najstarijim tehničkim muzejima u regionu i celoj Evropi. U susret jubileju, pojačali smo formalno-pravni i finansijski okvir za rad muzeja, intenzivirali njegove aktivnosti, obezbedili nove eksponate i poboljšali zaštitu muzejskog fonda. Nastavićemo da aktivno promovišemo vrednu tradiciju i nasleđe koje baštini”, rekao je Zoran Đorđević.

Đorđević je podsetio da je u februaru ove godine, za posebne zasluge, PTT muzej odlikovan Sretenjskim ordenom III stepena od strane predsednika Republike.