Pošta Srbije - 100 godina od proglašenja Republike Turske na poštanskim markama

2.11.2023.

100 godina od proglašenja Republike Turske na poštanskim markama

Danas je u PTT muzeju u Beogradu, Pošta Srbije zajedno sa Ambasadom Republike Turske u Republici Srbiji svečano predstavila prigodno filatelističko izdanje kojim se obeležava stogodišnjica proglašenja Republike Turske. Marku sa likom Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Republike Turske, predstavili su Nj.E. Hami Aksoj, ambasador Republike Turske u Srbiji, i Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije.

„Izdanjem ove poštanske marke obeležavamo važan trenutak u istoriji Republike Turske. Današnji dan je prilika da istaknemo naše duboko političko i ekonomsko partnerstvo i prijateljstvo, kao i posvećenost daljem jačanju bilateralnih veza i odnosa između naše dve zemlje“, rekao je Đorđević.

Prigodna filatelistička emisija „100 godina od osnivanja Republike Turske” sadrži jednu prigodnu marku u formi bloka, koverat prvog dana i prigodan žig. Objavljena je u stručnoj saradnji sa Ambasadom Republike Turske. Umetnička realizacija izdanja delo je mr Bobana Savića, akademskog slikara, kreatora maraka Pošte Srbije.