Pošta Srbije - Đorđević izneo jasne mere za rešavanje situacije u Pošti

2.11.2023.

Đorđević izneo jasne mere za rešavanje situacije u Pošti

Danas, 2. novembra, održana je konferencija za medije povodom situacije u Pošti Srbije, odnosno protesta radnika koji su se dešavali prethodnih dana.

„Imamo protest, specifičan po tome što nema odgovornih, imamo sindikate koji podržavaju, ali ne učestvuju, kao i sindikate koji ni ne podržavaju proteste... Dosta smo radili na imidžu Pošte Srbije, a ovakve stvari nam svakako štete”, rekao je v.d. direktora Pošte Srbije, Zoran Đorđević.

Dodao je da 14.100 ljudi zavisi od rada Pošte, kao i njihove porodice, te da je imao već nekoliko sastanaka sa sindikatima.

„Dobit isplaćujemo tri godine zaredom, imamo zdravstveno osiguranje za sve zaposlene, nastavljamo da kontinuirano podižemo plate”, naveo je danas Đorđević, i predstavio niz mera koje stupaju na snagu sledeće nedelje.

Predložene mere za rešavanje problema

  1. Reorganizacija i analiza reona i normi i zapošljavanje ljudi, bar na određeno vreme (tehničari, poštari, vozači).
  2. Izrada novog cenovnika i novih usluga, kojih će biti tri:
  • preuzimanje u pošti;
  • preuzimanje u paketomatu i
  • dostavljanje na kućnu adresu.

Za poslednju opciju, u slučaju ispunjenja norme, dostavljaču sledi novčana nagrada, odnosno neto plata će biti veća do 40 odsto. Ova usluga će se smatrati luksuznom.

To znači, na primer, da će dostavljač u Beogradu koji ispuni normu (recimo, 90 pošiljki dnevno), imati platu 75.000, umesto 55.000 dinara kao što je slučaj sada. Dakle, 55.000 dinara je osnovna plata plus učinak.

Đorđević je, dalje, naveo da veće povećanje plata ide radnicima u tehnologiji, a manje povećanje ide administraciji i užem rukovodstvu. Ali, sindikati će morati da se izjasne o svemu navedenom, da li su saglasni.

  1. Zdravstvena zaštita ostaje prioritet.

Đorđević je, takođe, napomenuo da svi koji su radili do sada, za vreme protesta, moraju biti nagrađeni, kao i da sindikati imaju zadatak da pozovu radnike da se što pre vrate na posao.

„Najnepopularnija mera je davanje otkaza. Ja to ne želim da radim, to nam je poslednja opcija. Želimo da svi budu zadovoljni. Neću tražiti rebalans budžeta”, naveo je Đorđević.

Sledeće nedelje je, kaže, potpisivanje ugovora sa DHL-om, i najavljuje povećanje plata „odmah”, već od sledeće nedelje.