Pošta Srbije - Poštanska marka za diplomatski jubilej Srbije i Slovačke

19.12.2023.

Poštanska marka za diplomatski jubilej Srbije i Slovačke

Filatelistički projekat Pošte Srbije i Ambasade Slovačke Republike u Beogradu posvećen 30-godišnjici diplomatskih odnosa Srbije i Slovačke, predstavili su Nj.E. Fedor Rosoha, ambasador Slovačke u Srbiji, i Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije.

Ambasador Rosoha srdačno je zahvalio Pošti Srbije i direktoru Zoranu Đorđeviću na specijalnom izdanju marke, objavljene u godini kada Slovačka Republika obeležava značajan jubilej – 30 godina samostalnosti i 30 godina diplomatskih odnosa Slovačke i Srbije.

„Za proteklih 30 godina na polju međunarodne saradnje uspostavili smo mnoga značajna partnerstva, odradili važne strateške projekte, i postavili jake temelje za dalje unapređenje prijateljstva i poštovanja između naša dva naroda”, rekao je ambasador Rosoha, istakavši ulogu slovačke nacionalne manjine u Srbiji za doprinos razumevanju srpskog i slovačkog naroda.

Najavio je nastavak saradnje sa Poštom Srbije u maju naredne godine, objavljivanjem još jedne specijalne poštanske marke posvećene slikaru iz Kovačice Martinu Jonašu, koji je u velikoj meri doprineo širenju popularnosti naivnog slikarstva vojvođanskih Slovaka na svim kontinentima.

„Filatelističku ediciju pripremili smo u čast diplomatskog jubileja, međusobne podrške i bliskosti dva naroda koja su po mnogo čemu slična i blisko povezana jakim vezama i međusobnim razumevanjem. Ostajemo posvećeni razvoju naših tradicionalno dobrih odnosa, suživotu i prijateljstvu sa slovačkim narodom, razvoju saradnje u svim oblastima i ostvarivanju zajedničkih ciljeva, o čemu će ostati da svedoči ova filatelistička emisija”, poručio je Zoran Đorđević.

Đorđević je ambasadoru Rosohi uručio filatelistički značajan prigodni tabak emisije sa rednim brojem 30, u prigodnom albumu zajedno sa prigodnim poštanskim markama koje je u prethodnom periodu objavila Pošta Srbije.

Na filatelističkoj ediciji „30 godina dilomatskih odnosa Srbije i Slovačke” motivi su reka Dunav, Saborna crkva Svetog arhangela Mihaila u Beogradu i Katedrala Svetog Martina u Bratislavi. U izdanju su i tabak osmerac, koverat prvog dana (FDC) i prigodan žig. Emisija je objavljena u stručnoj saradnji sa Ambasadom Slovačke Republike u Srbiji, dok je umetnička realizacija izdanja delo Miroslava Nikolića i Nadežde Skočajić, kreatora maraka Pošte Srbije.