Pošta Srbije - Prigodna poštanska marka za poljsku pesnikinju i nobelovku Vislavu Šimborsku

28.12.2023.

Prigodna poštanska marka za poljsku pesnikinju i nobelovku Vislavu Šimborsku

U filatelističkoj emisiji posvećenoj velikanima svetske umetnosti, Pošta Srbije objavila je prigodnu poštansku marku sa likom poljske pesnikinje Vislave Šimborske (1923–2012). U PTT muzeju Beogradu, Nj.E. ambasador Poljske u Srbiji Rafal Perl, i Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije, govorili su o značaju emisije i savremenim srpsko-poljskim odnosima i podsetili na doprinos Šimborske svetskoj književnosti.

Ambasador Perl zahvalio je direktoru Zoranu Đorđeviću i direktoru „Srbijamarke” Adamu Sofronijeviću na filatelističkom doprinosu Pošte Srbije u godini obeležavanja stogodišnjice rođenja velike poljske pesnikinje, jedne od najznačajnijih savremenih poljskih književnica i dobitnice Nobelove nagrade za književnost. Tim povodom, Ambasada Poljske tokom cele godine organizovala je niz književnih večeri i razgovora o životu i delu Vislave Šimborske širom Srbije, rekao je ambasador Perl, a kao „šlag na torti” došla je i svečana promocija poštanske marke u čast Vislave Šimborske.

„Ovo je nastavak izuzetne saradnje Pošte Srbije i Ambasade Republike Poljske. Prethodnih godina smo zajedničkim radom i zalaganjem, filatelističku zbirku Pošte Srbije obogatili markama sa likom dr Ludviga Hiršfelda i pisca Stanislava Lema, a ove godine i velikog astronoma Nikole Kopernika i pesnikinje Vislave Šimborske. Nadam se da ćemo i naredne godine ovako uspešno sarađivati”, rekao je ambasador Perl.

„Naša obaveza kao društveno odgovornog preduzeća je da pratimo i obeležavamo važne datume i godišnjice, naše i naših prijatelja, i da produbljujemo saradnju, u kulturi i svim drugim oblastima. Ostajemo posvećeni širenju partnerstva sa Poljskom, koja je nama bliska i prijateljska država, i koja nas snažno podržava na putu ka Evropskoj uniji”, poručio je Zoran Đorđević.

Đorđević je ambasadoru Perlu uručio poklon izdanje prigodne poštanske marke, u filatelističkom albumu zajedno sa prigodnim poštanskim markama koje je u prethodnom periodu objavila Pošta Srbije.

Izdanje Velikani svetske umetnosti objavljeno je u stručnoj saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković”. Umetnička obrada izdanja delo je Bobana Savića i Nadežde Skočajić, kreatora maraka Pošte Srbije.