Pošta Srbije - Promocija prigodnih poštanskih maraka u čast prijateljstva Srbije i Kine

28.12.2023.

Promocija prigodnih poštanskih maraka u čast prijateljstva Srbije i Kine

Pošta Srbije predstavila je danas u Kineskom kulturnom centru u Beogradu dve emisije prigodnih poštanskih maraka, koje je objavila tokom 2023. godine u čast čeličnog prijateljstva Srbije i Kine.

O prijateljskim i diplomatskim odnosima dve zemlje govorili su otpravnik poslova Ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji Dže Džang i direktor Srbijamarke Doc. dr Adam Sofronijević, koji su na svečanosti u Kineskom kulturnom centru javnosti predstavili izdanja ''Srbija-Kina: 10 godina od uspostavljanja incijative ''Pojas i put''' i ''Kultura Kine''.

„Srbija je jedna od prvih zemalja koja je odgovorila na Inicijativu Pojas i put i važan je partner u ovoj inicijativi. Čelično prijateljstvo Kine i Srbije je sve jače, sa čvrstim osnovama javnog mnjenja, širokim zajedničkim interesima i snažnom motivacijom za saradnju. Poslednjih godina bilateralni odnosi su nastavili da funkcionišu na visokom nivou, a sadržaj sveobuhvatnog strateškog partnerstva je sve bogatiji. U oblastima kulture i turizma, obostrano su se prevazišle posledice koje je epidemija ostavila, aktivno se sprovode različite aktivnosti kulturne i turističke razmene, dodajući novu notu razvoju bilateralnih odnosa“, rekao je otpravnik Džang zaključivši da izdanja maraka nose važnu poruku - da su kinesko-srpski odnosi ušli u novu fazu svestranog razvoja na visokom nivou i pokazuju plodne rezultate pragmatične saradnje Kine i Srbije u raznim oblastima.

   „Dva vrlo značajna izdanja maraka Pošta Srbije objavila je uz stručnu saradnju Kineskog kulturnog centra u Beogradu u čast snažnog prijateljstva i uspešne saradnje Srbije i Kine, koja se zahvaljujući predsedniku Si Đinpingu i predsedniku Aleksandru Vučiću neprekidno razvija. Ove marke predstavljaju simbol duboke veze između naše dve zemlje, ističući desetogodišnjicu od pokretanja inicijative „Pojas i put“, kao i bogatu kinesku kulturu. Dva izdanja izraz su naše posvećenosti jačanju kulturne raznolikosti i povezivanju naših naroda i svedoče o istorijskom maksimumu našeg prijateljstva i saradnje“, izjavio je direktor Srbijamarke Doc. dr Adam Sofronijević.

Motiv na markama izdanja Srbija–Kina: 10 godina od uspostavljanja inicijative „Pojas i put” su zgrada Kineskog kulturnog centra u Beogradu i radnik u postrojenju za preradu rude bakra u Srbiji, motiv na kovertu prvog dana Kalemegdanska tvrđava i Kineski zid, dok se na tabaku nalaze motivi koji spajaju Srbiju i Kinu - Zvonik u Sijanu, arhitektonski simbol grada Sijana koji je bio početna tačka Puta svile i Kalemegdanska tvrđava u Beogradu.

Izdanje prigodnih poštanskih maraka „Kultura Kine“ na markama, tabaku i kovertu prvog dana prikazuju četiri čuvene planine u Kini koje se nalaze na listi Uneskove svetske kulturne i prirodne baštine - Planinu Taišan koja je simbol nacionalnog opstanka i prosperiteta i kuća duhovnosti kineske nacije, planinu Huangšan koja se slavi se kao ‘’Najneobičnija planina na Zemlji’’ i ‘’Okean borova i reka oblaka’’, planinu Emei poznatiju kao ‘’Čudo na Zemlji’’ i Planinu Uji, čuvenu planinu tri religije.