Pošta Srbije - Promocija poštanske marke „Bata Živojinović – velikan filmske umetnosti”

31.12.2023.

Promocija izdanja maraka „Bata Živojinović – velikan filmske umetnosti”

U slavu našeg velikog glumca Bate Živojinovića, prvi put u istoriji filatelije Srbije, Pošta Srbije objavila je prigodnu poštansku marku 31. decembra, na prelazu dve godine, i to povodom tri jubileja vezana za umetnički opus Bate Živojinovića. Tim povodom, danas je u PTT muzeju upriličena novogodišnja promocija na kojoj su o unikatnom izdanju poštanskih maraka i ličnosti i delu velikog glumca Bate Živojinovića govorili direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević i unuka slavnog umetnika Dina Živojinović.

„Izdanjem prigodnih poštanskih maraka želimo da odamo počast Bati Živojinoviću i izrazimo veliko poštovanje prema njegovom izuzetnom doprinosu umetnosti, kulturi, njegovoj strasti prema glumi i bogatom umetničkom opusu koji je ostavio iza sebe. Batini filmovi i serije utisnuti su u srca mnogih generacija, a ova marka simbol je naše zahvalnosti i dubokog poštovanja prema jednom od naših najvećih umetnika. U 2023. godini obeleženo je  50 godina filma Sutjeska i 90 godina od rođenja slavnog glumca, a 2024. godine slavićemo 55 godina filma Most. Na ovaj način Bata Živojinović postaje jedina ličnost u našoj filateliji koja je na jednoj poštanskoj marki objedinila tri jubileja”, izjavio je Zoran Đorđević.

„Zahvaljujem se, u ime porodice Živojinović, zbog načina na koji Pošta Srbije održava sećanje na našeg Batu. U vremenu kada su umetnost i komunikacija u središtu digitalizacije, ne možemo osporiti moć rukopisa, niti darove kojima se umetnici služe kako bi preneli svoje emocije na papir. Bata će živeti onoliko dugo koliko ga se mi budemo sećali i pominjali. Hvala Vam što ovu 2023. godinu završavamo u duhu jedinstva i što delimo zajedničke vrednosti”, izjavila je Dina Živojinović, unuka Bate Živojinovića, u ime porodice našeg velikog glumca.

Izdanje „Bata Živojinović – velikan filmske umetnosti” objavljeno je u tiražu od 25.000 i sadrži jednu prigodnu marku u formi tabaka od 8 maraka, koverat prvog dana i žig. Umetnička realizacija delo je Miroslava Nikolića, kreatora maraka  Pošte Srbije.