Pošta Srbije - Ekskluzivna izložba kovačičke naivne umetnosti u PTT muzeju

12.1.2024.

Ekskluzivna izložba kovačičke naivne umetnosti u PTT muzeju

Izložba „Kovačičko naivno slikarstvo – Dobar glas daleko se čuje” otvorena je za posetioce u PTT muzeju do 12. februara. O motivima za organizaciju izložbe i postavci koja predstavlja ulja na platnu osam predstavnika slikara naivaca iz Kovačice, govorili su Fedor Rosoha, ambasador Slovačke Republike u Srbiji, Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije, i Pavel Babka, autor izložbe, osnivač Fondacije i Galerije Babka iz Kovačice.

Otvaranju su prisustvovali državni sekretar Ministarstva kulture Miodrag Ivanović i autori izloženih radova.

Ambasador Rosoha rekao je da je naivno slikarstvo vojvođanskih Slovaka od lokalnog društvenog fenomena druge polovine 20. veka, preraslo u kulturološki projekat od nacionalnog značaja, što je potvrđeno i upućivanjem kandidature za upisivanje na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Zahvalio je na saradnji svim institucijama koje su učestvovale u ovom projektu i, takođe, veoma pozitivno ocenio saradnju sa JP „Pošta Srbije” i PTT muzejom.

„Pored umetničke vrednosti nadaleko poznate i izuzetno cenjene naivne umetnosti kovačičkih likovnih umetnika, važno je ukazati na bogatstvo različitosti i poruke zajedništva i suživota koje ona šalje. Zahvaljujem Ambasadi Slovačke i Fondaciji Babka za podršku i stručnu pomoć u organizaciji izložbe, kako bi se za javnost otvorila još jedna prilika da uživa u predivnoj umetnosti i da se bolje upozna sa vrednim segmentom naše nematerijalne baštine”, poručio je Zoran Đorđević.

Pavel Babka govorio je o doseljavanju Slovaka na području današnje Vojvodine pre 222 godine, osnivanju Kovačice i počecima naivnog slikarstva koji su zabeleženi između dva svetska rata o čemu svedoče iz tog perioda sačuvane slike, dok je prva izložba organizovana 1952. kada se obeležavalo 150 godina od osnivanja Kovačice. Istakao je da su posebno dva imena Kovačicu proslavila u celom svetu – Martin Jonaš i Zuzana Halupova, čiji jubileji – 100-godišnjice od rođenja će biti prigodno obeleženi 9. maja 2024. i 5. februara naredne godine u Kovačici.

„Listu Kovačičko naivno slikarstvo čini 65 slikara. Najstariji, Vladimir Boboš rođen je 1906. godine, a najmlađa slikarka Stefani Husarova, rođena je 1985. godine. Od njih 65, 27 slikara više nije živo, a uspomenu na pokojne slikare čuva novoosnovano Udruženje potomaka pokojnih slikara kovačičkog naivnog slikarstva u Srbiji. Republika Srbija je 2012. godine naše slikarstvo upisala u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, a prošle godine ga je nominovala za upis na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva”, rekao je Babka.

Prvi put je predstavljeno umetničko delo Moja Kovačica (200 cm x 160 cm, ulje na platnu, 2024), koje je radilo svih osam autora koji su odabrani za postavku – Pavel Hajko, Jan Glozik, Zuzana Vereski, Pavel Cicka, Pavel Povolni Juhas, Vieroslava Svetlik, Klara Babka i Miroslav Hraško. Između ostalih, izložena su dela Tri neveste na biciklu Zuzane Vereski, Dobar glas daleko se čuje Pavela Hajka, kao i umetničke rukotvorine, oslikane hoklice Vieroslave Svetlik.