Pošta Srbije - Predstavljeno izdanje poštanskih maraka „Srbija–Slovenija: Naši velikani”

14.2.2024.

Predstavljeno izdanje poštanskih maraka „Srbija–Slovenija: Naši velikani”

Konzulka Ambasade Republike Slovenije u Republici Srbiji Kristina Kliner i v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević, predstavili su u PTT muzeju emisiju prigodnih poštanskih maraka „Srbija–Slovenija: Naši velikani”.

 

Emisija je objavljena u čast tri jubileja – 270 godina od rođenja velikog slovenačkog matematičara i artiljerijskog oficira Jurija Vege, koji je doprineo da Beograd bude oslobođen od Turaka 1788. godine, 155 godina od prijema velikog lingviste srpskog i slovenačkog jezika Franca Miklošiča u Srpsko učeno društvo i 155 godina od rođenja velikog slovenačkog hemičara Frederika Pregla, dobitnika Nobelove nagrade.

„Republika Slovenija je zemlja sa kojom imamo dosta sličnosti i sa kojom smo kulturno i istorijski povezani, zbog čega smo trojicu velikana koja su povezala naše zemlje i ostavili traga u Srbiji predstavili na poštanskim markama. Saradnja Srbije i Slovenije danas je na visokom nivou, a ovo izdanje još jedan je podsticaj u našim odnosima. Pošta Srbije će i u 2024. godini nastaviti da izuzetno bogatim programom maraka i prigodnim filatelističkim izdanjima obeležava sve važne datume, događaje i istorijske ličnosti vezane za Srbiju”, rekao je Đorđević. Dodao je da je u pripremi poštanska marka koju će Pošta Srbije izdati povodom izložbe EXPO2027, a koja će u opticaju biti od marta ove godine sve do kraja manifestacije u 2027.

Ističući živote i dostignuća ovih velikana, Pošta Srbije pruža doprinos pozitivnoj slici deljene istorije srpskog i slovenačkog naroda u domaćoj i slovenačkoj javnosti i unapređenju dobrih odnosa i prijateljstva Srbije i Slovenije. 

Izdanje je objavljeno u stručnoj saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković”. Umetnička realizacija izdanja delo je Jakše Vlahovića, akademskog grafičara i kreatora maraka Pošte Srbije.