Pošta Srbije - Život i delo Evžena Deroka – održano predavanje u PTT muzeju

13.3.2024.

Život i delo Evžena Deroka – održano predavanje u PTT muzeju

Predavanje o životu i delu Evžena Deroka, jednog od najvećih srpskih filatelista svih vremena, održano je u PTT muzeju.

Predavanje prof. dr Milana Radovanovića, univerzitetskog profesora u penziji, i bivšeg predsednika Saveza filatelista Srbije, i dr Tivadara Gaudenjija, višeg naučnog saradnika u Geografskom institutu „Jovan Cvijić” SANU, koji su svoja dugogodišnja istraživanja posvetili istraživanju poštanske istorije Srbije u Prvom svetskom ratu, bilo je od velikog značaja za prisutne, koji su imali priliku da saznaju više o bogatom nasleđu i doprinosu Deroka u oblasti filatelije.

Evžen Deroko, rođen 1860. godine u Beogradu, bio je istaknuti filatelista, ali i stručnjak za saobraćaj i poliglota koji je govorio i pisao na nekoliko svetskih jezika. Svojoj strasti prema filateliji Deroko je posvetio punih sedam decenija. Bio je predsednik Jugoslovenskog filatelističkog saveza i nosilac međunarodnih odlikovanja, uključujući i Nobelovu nagradu za filateliju – Lindbergovu medalju, i ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj i jugoslovenskoj filateliji.

Gosti PTT muzeja imali su jedinstvenu priliku da saznaju više o životu i radu Evžen Deroka, kao i o njegovim značajnim radovima. Ovo predavanje je bilo ne samo prilika da se istakne značaj srpske filatelije, već i da se podstakne interesovanje za očuvanje i promociju kulturnog nasleđa Srbije.