Pošta Srbije - Prigodne poštanske marke za rodonačelnika kovačičke škole Martina Jonaša

9.5.2024.

Prigodne poštanske marke za rodonačelnika kovačičke škole Martina Jonaša

Ambasadoru Slovačke u Srbiji Mihalu Pavuku, porodici pokojnog slikara Martina Jonaša i najistaknutijim predstavnicima savremenog kovačičkog naivnog slikarstva čija su izuzetno vredna dela ostala zabeležena na tabaku emisije „100 godina od rođenja Martina Jonaša”, v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević uručio je danas specijalna poklon izdanja maraka, na događaju obeležavanja 100-godišnjice rođenja Martina Jonaša (1924–1996), utemeljivača kovačičke škole naivnog slikarstva.

„Emisija Pošte Srbije znak je najvišeg priznanja životu Martina Jonaša i njegovom delu svojevrsnog i izuzetnog umetničkog izraza, koji je Kovačicu proslavio u celom svetu. To je i svojevrsni omaž naivnom slikarstvu slovačke nacionalne manjine iz Kovačice. Istovremeno, šaljemo snažnu poruku podrške podnetoj kandidaturi Republike Srbije za upis kovačičkog naivnog slikarstva na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, u čiji pozitivan ishod u decembru duboko verujemo”, rekao je Zoran Đorđević.

U filatelističkom izdanju Pošte Srbije objavljene su dve prigodne poštanske marke sa motivima ulja na platnu Martina JonašaDom na dlanu, 1984, i Muškarac i žena na klupi. Na prigodnom tabaku sa osam vinjeta su radovi Pavela Hajka, Jana Glozika, Zuzane Vereski, Pavela Cicke, Pavela Povolnog Juhasa, Klare Babke, Vieroslave Svetlik i Miroslava Hraška. Izdanje je realizovano u stručnoj saradnji sa Nacionalnim savetom slovačke nacionalne manjine u Srbiji, Fondacijom Babka Kovačica i Galerijom naivne umetnosti Kovačica – Spomen dom Martina Jonaša. Grafička realizacija delo je Marije Vlahović, kreatorke maraka Pošte Srbije.

Na događaju u Kovačici, ispred Galerije Babka i Galerije naivne umetnosti Kovačica, Centar za digitalizaciju i certifikaciju kovačičkog naivnog slikarstva slovačke nacionalne manjine u Srbiji organizovao je javnu debatu o nacrtu Etičkog kodeksa za predstavnike kovačičkog naivnog slikarstva slovačke nacionalne manjine u Srbiji, koji slikari kovačičke škole i njeni poklonici, iz pijeteta prema utemeljivaču, nazivaju Jonaševim kodeksom. Govorili su Nj.E. Mihal Pavuk, slovački ambasador u Beogradu, doc. dr Jozef Vozar, direktor Instituta za državu i pravo Slovačke akademije nauka, Dušanka Petrak, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji, i Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije.

U nastavku programa, za brojne goste iz zemlje i Slovačke Republike, organizovani su obilazak Galerije Babka i Galerije naivne umetnosti Kovačica i polaganje cveća na grobu Martina Jonaša.