Pošta Srbije - Pet stotina zadruga u pet stotina sela

3.2.2017.

Pet stotina zadruga u pet stotina sela

Žitelji Lomnice dobili su mogućnost da jednom nedeljno u centru svog sela imaju osnovne zdravstvene, administrativne i poštanske usluge.

Ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća i predsednik novoformiranog Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda, danas je posetio opštinu Despotovac u okviru sprovođenja nove politike regionalnog razvoja i obišao selo Lomnicu gde je nastavljena akcija „Država Srbija u selima Srbije”, čiji je inicijator.

Žitelji Lomnice dobili su mogućnost da jednom nedeljno u centru svog sela imaju osnovne zdravstvene, administrativne i poštanske usluge, što će narednih dana biti dostupno i meštanima Panjevca, Trućevca, Zlatova i Lipovice, odnosno za oko 3.000 stanovnika najudaljenijih sela despotovačke opštine.

Prema rečima ministra Krkobabića, približavanje osnovnih usluga stanovištvu manjih mesta prvi su koraci u pilot-projektu kojim država konkretnim potezima ide u susret svojim građanima i pokazuje da nisu zaboravljeni gde god da žive.

„Danas sam razgovarao sa predsednikom opštine Despotovac o mogućnosti uključivanja ostalih javnih preduzeća u akciju i definisali smo da su posebno značajne potrebe za uključivanjem „Puteva Srbije” u nju. Znači, sada radimo po pitanju zdravstva, pošte i administracije, a potom ćemo da uredimo lokalne puteve”, rekao je ministar i iz razgovora sa čelnicima despotovačke opštine posebno istakao temu oživljavanja zadruga.

„Dobio sam informaciju da su ovde funkcionisale dve zadruge koje su zamrle, a na nama je da ih vratimo. Projekat podrazumeva 500 zadruga u 500 sela Srbije. Hoćemo da individualni poljoprivredni proizvođači i zemljoradnici imaju mesto gde mogu da ponude svoje proizvode, gde mogu da kupe repromaterijal, da se obrate za savet i pomoć. Da to ne bude ni nakupac ni prekupac, nego njihova zadruga. To je funkcionisalo u Srbiji u 19. i u 20. veku, funkcionisaće i sada u 21. veku”, rekao je Milan Krkobabić.

Tokom posete Lomnici ministar Krkobabić se posebno obradovao susretu sa rudarom u penziji Milovanom Milosavljevićem, nekadašnjim rekorderom u proizvodnji, kao i sa učenicima Srednje tehničke škole za kuvare i konobare, koji su, prema njegovim rečima, pravi primer prednosti dualnog obrazovanja, spoja teorijskih znanja i prakse.

Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska ministra Krkobabića u Gornju Resavu, uz ocenu da ona predstavlja pozitivan signal da stižu bolji dani za život na selu.

Događaju u Lomnici prisustvovala je i Mira Petrović, v. d. direktora Pošte Srbije, preduzeća koje je prvo prepoznalo značaj ove akcije i postalo njena okosnica.

Akcija „Država Srbija u selima Srbije” već je sprovedena na području Svrljiga, Batočine, Vršca i Boljevca. Uključenjem Despotovca, obuhvaćeno je 25 sela od ukupno planiranih 55 sela širom Srbije.