Pošta Srbije - Uređeno selo, uspešnija Srbija

17.2.2017.

Uređeno selo, uspešnija Srbija

Jedan od ciljeva nove regionalne razvoje politike Vlade Republike Srbije je i formiranje 500 zemljoradničkih zadruga u 500 najvećih sela.

U okviru sprovođenja nove politike regionalnog razvoja, ministar bez portfelja Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća i predsednik novoformiranog Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda, danas je posetio opštinu Knjaževac, gde je, nakon Svrljiga, Batočine, Vršca, Boljevca i Despotovca, nastavljena akcija „Država Srbija u selima Srbije”.

Od danas i pet sela knjaževačke opštine – Beli Potok, Krenta, Koželj, Lepena i Jelašnica – ili više od 500 stanovnika Timočke krajine, može da računa na osnovne usluge lekara, poštara i opštinara jednom nedeljno u svom mestu.

„Danas sam sa predsednikom opštine Knjaževac i sa predsednicima mesnih zajednica dogovorio početak pilot projekta u kome će Vlada Republike Srbije, u sklopu politike regionalnog razvoja, podržati otvaranje tri pogona za proizvodnju kozjeg sira, koje će početi da rade do kraja godine. To je ključni projekat za Knjaževac kome treba pokretačka snaga, jer ćemo na ovaj način zaposliti ljude i pokrenuti privredu. Lokalna samouprava će obezbediti osnovno stado od 500 koza i prostor za ove sirane dok će država obezbediti neophodnu opremu“, istakao je ministar Krkobabić.

Prema njegovim rečima, jedan od ciljeva nove regionalne razvoje politike Vlade Republike Srbije je i formiranje 500 zemljoradničkih zadruga u 500 najvećih sela. U sklopu tog projekta koji će pomoći lokalna samouprava i Vlada Srbije, ministar Krkobabić je sa predsednicima mesnih zajednica dogovorio osnivanje tri specijalizovane zadruge koje će biti okosnica razvoja ovog kraja.

U ime lokalne samouprave punu zahvalnost za iniciranje i sprovođenje akcije „Država Srbije u selima Srbije”, uputio je predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić i istakao da je ovo dobar primer kako država kroz svoje institucije, resorno ministarstvo i javna preduzeća, može da dopre i stanovništva koje živi u najudaljenijim selima.

Nastavku akcije, kojom država konkretnim potezima ide u susret svojim građanima, prisustvovala je i Mira Petrović, v. d. direktora Pošte Srbije. Podjednako uspešna u projektima koje diktira tržište, ali i svakodnevni život, Pošta Srbije od početka je deo ove akcije i daje joj veliki doprinos.

Sa pet sela u oštini Knjaževac, do sada je obuhvaćeno ukupno 30 sela, a sledi još 25 na području Merošine, Brusa, Vranja, Novog Nazara i Preševa.