Pošta Srbije - Zadrugama oživeti sela

24.2.2017.

Zadrugama oživeti sela

U selu Oblačina nastavljena akcija „Država Srbija u selima Srbije”

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milan Krkobabić, danas je posetio opštinu Merošina i obišao selo Oblačina, gde je nastavljena akcija „Država Srbija u selima Srbije”.

On je meštanima Oblačine predao na upotrebu uslužni centar koji će im u velikoj meri olakšati život, jer se pod istim krovom nalaze opštinska ispostava, pokretni poštanski šalter i ambulanta i sve poslove će moći da obave u istom danu. Od naredne sedmice ova pogodnost biće na raspolaganju i žiteljima još četiri merošinska sela – Azbresnice, Baličevca, Balajnca i Lepaje.

Kako je istakao Milan Krkobabić, na ovaj način država, javna preduzeća i lokalne samouprave objedinjuju nedovoljno iskorišćene resurse i zajedničkim snagama pokreću niz praktičnih stvari, koje će i mlade ohrabriti da ostaju na selu. U ovoj fazi obezbeđuju se lekarske, administrativne i poštanske usluge na kućnom pragu, a u planu je oživljavanje 500 zemljoradničkih zadruga u 500 sela.

„Višnja je najvažniji brend za ovo područje, koje je poznato kao voćarski kraj, i to treba podržati. U Oblačini već postoji jedna zadruga, a formiraćemo još jednu. Merošina i njoj slične opštine treba da baziraju svoj razvoj na poljoprivredi, jer za to imaju dobre uslove, a država će im u tome pomoći. U ovih pet najnerazvijenijih regiona – nišavskom, topličkom, pirotskom, jablaničkom i pčinjskom – otvorićemo 20 zadruga, pokrenuti razvoj sela i omogućiti mladim ljudima uslove za ostanak na selu”, rekao je ministar Krkobabić.

Predsednica Opštine Sanja Stajić ukazala je da ova akcija mnogo znači za više od 4.000 meštana pet seoskih naselja Merošine, jer im se dostupnošću osnovnih usluga poboljšava kvalitet života.

Događaju u Oblačini prisustvovala je i Mira Petrović, v. d. direktora Javnog preduzeća „Pošta Srbije” koje je, pre svega vođeno posvećenošću da svojim uslugama dopre do svakog građanina, prvo prepoznalo značaj ove akcije i postalo njena okosnica.