Pošta Srbije - Rekordna dobit Pošte Srbije

27.2.2017.

Rekordna dobit Pošte Srbije

U 2016. godini Pošta je ostvarila neto dobitak od 3,5 milijardi dinara.

Nadzorni odbor Pošte Srbije danas je usvojio završni račun za 2016. godinu u kojoj je nastavljen trend pozitivnih kretanja svih parametara poslovne efikasnosti i uspešnosti ovog javnog preduzeća.

U 2016. godini ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 26,63 milijarde dinara, dok su ukupni rashodi bili 22,75 milijardi, čime je, nakon odbijanja poreza, obezbeđen neto dobitak od 3,47 milijardi dinara.

Posebno se ističe dominantno učešće poslovnog dobitka, koji je u odnosu na prethodnu godinu veći za 32,1 odsto ili nominalno 843 miliona dinara više.

Da je Pošta Srbije bila na visini zadatka svedoči pokazatelj o rastu prihoda iz redovnog poslovanja preko tri odsto, dok su u isto vreme, zahvaljujući domaćinskom upravljanju troškovima i sprovođenjem nužnih mera racionalizacije, poslovni rashodi za devet odsto ispod plana.

Tokom prošle godine u poštama širom Srbije realizovano je 466,8 miliona usluga. Rasprostranjenost mreže, dostupnost usluga i uvažavanje korisnika, urodili su više nego očekivanim rezultatima komercijalnog servisa. Štaviše, ostvaren je rast u segmentima sa najvećom konkurencijom – na tržištu ekspres, logističkih i finansijskih usluga.

Mira Petrović, v. d. direktora JP „Pošta Srbije”, istakla je da je izuzetno zadovoljna ostvarenim poslovnim rezultatom. „Rekordna neto dobit Pošte Srbije od 3,5 milijarde dinara ostvarena je pronalaženjem novih poslova i usluga, a ne otpuštanjem radnika. 15.000 radnika je zadržalo svoja radna mesta, a menadžment je pronašao nove poslove i realizovao ih. Ovo je pre svega zasluga zaposlenih kojima se zahvaljujem na punoj posvećenosti u radu.“ Direktorka je ukazala da su poštari Srbije tokom prethodne godine, računajući javne prihode i uplaćen deo dobiti, obezbedili za republički budžet oko 10 milijardi dinara.