Pošta Srbije - Bardovi srpskog teatra dobili svoje marke

16.5.2017.

Bardovi srpskog teatra dobili svoje marke

Znamenitim glumcima, rediteljima i upravnicima pozorišta, Pošta Srbije do sada posvetila ukupno 58 poštanskih maraka.

U Ateljeu 212 danas je održana promocija prigodnog filatelističkog izdanja u čast bardova domaće glumačke scene – na osam maraka prikazani su portreti Marije Crnobori, Ružice Sokić, Olivere Marković, Đuze Stojiljkovića, Bekima Fehmiua, Nikole Simića, Dragana Nikolića i Bore Todorovića.

Brojne rođake, prijatelje i poštovaoce ovih velikana pozdravio je Branimir Brstina, upravnik pozorišta „Atelje 212”, kao i Mira Petrović, v. d. direktora Pošte Srbije, koja je na svečanosti istakla:

„Zahvaljujem na prilici da učestvujem u ovoj divnoj akciji. Pre 14 godina započeli su je moji prethodnici u preduzeću koje je oduvek podržavalo umetnike i znalo da ih pamti na sebi svojstven način. Umetnici u čiju smo čast danas ovde, obeležili su naše živote bravuroznim ulogama, a trajnim zapisom na markama za njih će znati i generacije koje dolaze. Autor edicije Marina Kalezić naslikala je divne portrete najvećih imena srpskog teatra. Kreatori naše Srbijamarke daju poseban doprinos ugledu i rezultatima Pošte Srbije.”

Inicijativu da se prvaci srpskog glumišta nađu na poštanskim markama pokrenulo je Udruženje dramskih umetnika Srbije, u čije je ime na promociji govorila Vesna Stanković: „Hvala Pošti Srbije što, osim što je regionalni lider u pružanju poštanskih usluga širokog spektra, brižljivo vodi računa i o pružanju podrške radnicima kulture. Veoma cenimo njen poduhvat u izdavanju poštanskih maraka sa likovima dramskih umetnika, jer na ovaj način zajednički čuvamo spomen na njih.”

U prigodnom delu programa, omaž kolegama koji su izuzetnim talentom, beskrajnim šarmom i radom zaslužili mesto ne samo na zlatnim stranama istorije srpske glume već i na poštanskim markama, napravili su glumci Gorica Popović, Svetlana Bojković, Rada Đuričin, Vesna Stanković, Renata Ulmanski, Milan Caci Milenković, Ljiljana Dragutinović, Feđa Stojanović i Saša Gruden.