Pošta Srbije - Poštanska marka „180 godina od uspostavljanja zvaničnih diplomatskih odnosa Velike Britanije i Srbije”

5.6.2017.

Poštanska marka 180 godina diplomatskih odnosa Velike Britanije i Srbije

Na svečanoj promociji u PTT muzeju danas je puštena u opticaj prigodna poštanska marka u čast 180 godina od uspostavljanja zvaničnih diplomatskih odnosa Velike Britanije i Srbije.

Tim povodom, Njegova ekselencija Denis Kif, ambasador Velike Britanije, zahvalio je Pošti Srbije na ovom vrednom i reprezentativnom izdanju.

„Na današnji dan, pre tačno 180 godina, pukovnik Lojd Džordž Hodžis je u Kragujevcu predao Knezu Milošu akreditivno pismo kralja Vilijama Četvrtog. Naši zvanični odnosi traju od 1837. godine, ali važni kontakti su postojali i ranije”, rekao je britanski ambasador i ukazao da suštinu odnosa između dve države predstavljaju zajedničke vrednosti i pozitivni ljudski primeri saradnje i savezništva.

„Britanija i Srbija su stari prijatelji, koji nekada u životu imaju i nesuglasice, ali smatram da je važno nikada ne ispuštati iz vida ono što je temelj prijateljstva, a to su veliki ljudi, njihovo delo i nasleđe. To su velikani poput Dositeja Obradovića, Mihajla Pupina, Borislava Pekića, Jevrema Grujića, Slobodana Jovanovića, Miloša Crnjanskog, Fransis Mekenzi, Lejdi Padžet, Ficroja Meklina, Timotija Džona Bajforda, Nemanje Vidića, Roksande Ilinčić – ima ih u svim sferama života i rada, od umetnosti i nauke, do sporta mode i zabave. Uveren sam da ćemo na temeljima njihovih dela i nasleđa graditi i odnose Velike Britanije i Srbije i narednih 180 godina i duže”, istakao je gospodin Kif.

Nela Bojović, rukovodilac Sektora za korporativni marketing i odgovornost, pozdravila je prisutne u ime Mire Petrović, v. d. direktora Pošte Srbije i navela da objavljivanjem prigodnog filatelističkog izdanja u čast jubileja, Pošta Srbije na svoj jedinstven način daje doprinos učvršćivanju diplomatskih veza i produbljivanju uspešne saradnje dve zemlje.

„Ova poštanska marka i izložba koja je prati predstavlja prikaz zajedničke istorije dve države, kao i ličnosti iz svih oblasti društvenog života koji su svojim trudom i postignućima odnose između Srbije i Velike Britanije učinile još bogatijim. Danas puštamo u opticaj marku koja je simbol saradnje, duge bogate tradicije bilateralnih odnosa između naše dve zemlje i koja može biti i simbolična poruka za snažnije odnose među državama, posebno u ovim danima velikih izazova”, zaključila je Nela Bojović. Centralni motiv na marki predstavljaju portreti kneza Miloša Obrenovića i ser Lojda Džordža Hodžisa sa srpskim i britanskim novinama. Motiv na vinjeti je Srbija danas, članak iz Južnoslovenskog žurnala – London 1912, i glava lista Ilustrovane londonske novine – iz 1876, a na koverti su ukomponovani mural Zigizmunda Gecea Britannia Pacificatrix i spomen ploče Dositeja Obradovića i Miloša Crnjanskog u Londonu.

Izdanje sadrži marku nominale 74 dinara i koverat prvog dana, a štampano je u tiražu od 25.000 primeraka. Za grafičko rešenje marke bio je zadužen Jakša Vlahović, kreator maraka Pošte Srbije, uz stručnu saradnju Dušana Mihajilovića iz Britanske ambasade u Beogradu.