Pošta Srbije - Obeležen Svetski dan pošte

9.10.2017.

Obeležen Svetski dan pošte

Pošta Srbije obeležila je Svetski dan pošte – 9. oktobar, izložbom u PTT muzeju „Žene u PTT saobraćaju”.

Pošta Srbije s posebnom pažnjom uvažava ovaj praznik, ne samo zbog činjenice da je Kneževina Srbija bila jedna od 22 zemlje osnivača Svetskog poštanskog saveza, već i kako bi istakla i podigla svest o značaju i ulozi pošte u svakodnevnom životu, njenom doprinosu socijalnim i ekonomskim promenama i razvoju.

Izložbu je u ime v. d. direktora Preduzeća Mire Petrović otvorila i prisutne pozdravila Nela Bojović, rukovodilac Sektora za korporativni marketing i odgovornost, i tom prilikom istakla:

„Svetska poštanska porodica danas se suočava sa trendovima koji velikom brzinom menjaju načine na koji građani i kompanije komuniciraju, sarađuju i posluju. Od razvoja internet komunikacija, preko digitalizacije i internet trgovine koja ima dvocifrenu stopu rasta. To je izazov na koji pet miliona poštara širom sveta mora da odgovori kroz unapređenje svojih praksi, definisanje novih ponuda i digitalizaciju”, kazala je Nela Bojović i dodala da uz to, važan zadatak za svakog nacionalnog operatora predstavlja očuvanje nacionalne poštanske infrastrukture.

„Na tom zadatku Pošta Srbije ostvaruje pozitivne pokazatelje rasta i razvoja, kroz automatizaciju prerade pošiljaka i jaku logistiku za elektronsku trgovinu – od skladištenja do distribucije. Sve ovo propraćeno je intenzivnim razvojem naših IT rešenja, kao i finsijskih usluga”, ocenila je ona.

Izložbom „125 godina žena u PTT saobraćaju” Pošta Srbije podseća na dugu tradiciju angažovanja ženske radne snage, pameti i visprenosti. I danas 6.240 dama zaposlenih u Pošti ravnopravno doprinosi da ova kompanija bude uspešnija, obavljajući svakodnevno složene zadatke vezane za poštansku tehnologiju i operativu, kao i za upravljačke procese.

Autor izložbe Milorad Jovanović živopisno je predstavio najvažnije trenutke angažovanja žena u PTT struku Srbije, posebno istakavši činjenicu da je Pošta prva državna institucija koja je zaposlila žene. Dame su ravnopravno sa svojim kolegama bile nosioci telegrafskog, telefonskog i poštanskog saobraćaja, neretko čak i veštije, strpljivije, komunikativnije – od prve telegrafistkinje Julijane Dragojevićeve iz 1892. godine i Kragujevčanke Ružice Petrović koja je 1914. primila austrougarski telegram o objavi rata, do poštanske službenice Kristine Gorišek, prve žene na Balkanu koja je samostalno letela, i neustrašive Radojke Lakić, narodnog heroja sa pošte Beograd 2.

Izložbu „125 godina žena u PTT saobraćaju” posetioci mogu da pogledaju u PTT muzeju od 9. oktobra do 9. novembra, uz besplatan ulaz radnim danima od 10 do 15 sati i prve subote u mesecu od 11 do 19 časova.

Kneževina Srbija je 9. oktobra 1874. godine u Bernu bila među 22 zemlje osnivača Svetskog poštanskog saveza, koji predstavlja univerzalnu organizaciju čiji je cilj da omogući nesmetano odvijanje poštanskog saobraćaja između svih država primenom ujednačenih standarda za pošiljke i ujednačenih pravila u poštanskoj tehnologiji. Deveti oktobar danas slave 192 zemlje članice globalne poštanske zajednice, 640.000 pošta i preko pet miliona poštara širom planete.