Pošta Srbije - Saopštenje Vlade Republike Srbije

10.11.2017.

Saopštenje Vlade Republike Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima reprezentativnih sindikata JP „Pošta Srbije” i v. d. direktorkom „Pošte Srbije” Mirom Petrović.

Na sastanku je analizirana situacija u tom preduzeću i materijalni položaj zaposlenih.

Vlada Srbije uvažava činjenicu da su plate u ovom preduzeću zamrznute od 2011. godine, kao i da su zaposleni podneli teret mera fiskalne konsolidacije započetih 2014. godine.

„Pošta Srbije”, jedno je od javnih preduzeća koje pozitivno posluje i redovno uplaćuje novac u budžet Republike Srbije. „Cenim izuzetne napore poštanskih radnika koji redovno pružaju usluge svim građanima Srbije, pa i onima u najudaljenijim krajevima naše zemlje”, izjavila je nakon sastanka Ana Brnabić.

Na jučerašnjoj sednici Vlade, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić obavestio je članove Vlade o trenutnoj situaciji u JP „Pošta Srbije” i zahtevima zaposlenih. Juče je predsednica Vlade održala i sastanak sa ministrom bez portfelja zaduženim za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, Milanom Krkobabićem i v. d. direktorkom JP „Pošta Srbije” Mirom Petrović. Na sastanku je postignut dogovor da je prihvatljivo rešenje da se isplata zarade zaposlenima obavi iz dobiti preduzeća.

Predsednica Vlade danas je pismom obavestila predstavnike reprezentativnih sindikata Pošte Srbije o ishodu tih razgovora. Posle zajedničke sednice Vlade Srbije i Republike Srpske, premijerka Brnabić sastala se sa predstavnicima sindikata „Pošte Srbije”. Sastanak je održan u konstruktivnoj atmosferi i dogovoreno je da je prihvatljivo rešenje da se isplata zarade zaposlenima obavi iz dobiti preduzeća, kao i prethodnih godina. Na sastanku je dogovoreno da se izvrši dodatna analiza poslovanja preduzeća i da se nastavi dijalog u vezi daljeg održivog rasta socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih.

Brnabić je sindikate obavestila da je Vlada Srbije posvećena nastavku reforme sistema plata zaposlenih u javnim službama i apelovala na razumevanje da se započeta reforma nastavi, nakon čega će fokus u potpunosti biti na reformi javnih preduzeća, procesu koji je u nekim javnim preduzećima već počeo, i koji treba da donese veću efikasnost, bolji standard zaposlenih, ali i veći priliv u budžet Srbije.

Započeti razgovori nastaviće se u narednim nedeljama.