Pošta Srbije - Predložene mere za unapređenje položaja zaposlenih u JP „Pošta Srbije"

9.12.2019.

Predložene mere za unapređenje položaja zaposlenih u JP „Pošta Srbije"

Vlada Republike Srbije saopštila je da je na sinoćnoj sednici Radne grupe Vlade za JP „Pošta Srbije“ predstavljen predlog za unapređenje položaja zaposlenih, koji su prihvatili predstavnici reprezentativnih sindikata, a odbili predstavnici radnika tog preduzeća.

Predlog Radne grupe je podrazumevao:

  • povećanje ukupne mase zarada od deset odsto
  • očekivano prosečno povećanje zarade za sve zaposlene na tehnološkim poslovima (što je približno 12.500 zaposlenih) za oko 13,1 odsto, počev od zarade za januar 2020. godine
  • očekivano prosečno povećanje zarade za približno 6,1 odsto, počev od zarade za januar 2020. godine za ostale zaposlene (oko 2.500 zaposlenih)
  • predlog Vladi za zapošljavanje na neodređeno vreme još 100 zaposlenih na tehnološkim poslovima do aprila 2020. godine
  • raspodelu sredstava svim zaposlenima iz dela dobiti JP „Pošta Srbije“ za 2019. godinu tokom marta 2020. godine u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora
  • prestanak obustave rada do usaglašavanja internih akata JP „Pošta Srbije“ radi realizacije dogovorenog.

Predložene mere predstavljale su prvi korak koji bi, zajedno sa boljim poslovanjem JP „Pošta Srbije“, trebalo da dovede do poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u ovom preduzeću.

Ukoliko se odmah ne obezbedi redovno poslovanje tokom procesa primene gore navedenih zaključaka, ovo javno preduzeće susrešće se sa gubitkom poslovnog prihoda i dovešće se u pitanje obavljanje poverenih poslova od strane države, a koje predviđa Zakon o poštanskim uslugama.

Od formiranja Radne grupe za JP „Pošta Srbije“ u aprilu 2019. godine do danas, promenjena je Odluka o raspodeli dobiti za 2017. godinu, tako da je dobit, koja je pripala preduzeću, najvećim delom iskorišćena za isplatu zaposlenima.

Takođe, odobrena je raspodela dobiti za 2018. godinu u skladu sa izmenjenim odredbama Kolektivnog ugovora, ali je JP „Pošta Srbije“ iz sopstvenih sredstava u julu izvršila i jednokratnu isplatu solidarne pomoći u iznosu od 20.000 dinara za zaposlene sa najmanjim platama.

Nadležna komisija Vlade dala je, takođe, saglasnost za prijem u radni odnos na neodređeno vreme 100 zaposlenih na tehnološkim poslovima.

Vlada Srbije je, na inicijativu tog javnog preduzeća, dala saglasnost za uvećanje cena pojedinih poštanskih usluga, čime su stvoreni preduslovi za uvećanje mase zarada i povećanje primanja zaposlenih u 2020. godini.

Zbog svega navedenog, Vlada apeluje na zaposlene da prepoznaju ozbiljnost situacije i granicu realnog, da prihvate najvišu ponudu koju država može u ovom momentu da ponudi i da se zajedničkim snagama unapredi rad JP „Pošta Srbije“ i materijalni položaj zaposlenih.

Istovremeno, Vlada je podsetila zaposlene na doslednu primenu Zakona o radu i odredaba Kolektivnog ugovora za JP „Pošta Srbije“, kao i Odluke o obezbeđivanju procesa rada u uslovima otežanog funkcionisanja.