Pošta Srbije - Poštanske marke povodom 180 godina Pošte Srbije

26.2.2020.

Poštanske marke povodom 180 godina Pošte Srbije

Pošta Srbije će 27. februara pustiti u opticaj prigodno izdanje poštanskih maraka – „180 godina Pošte Srbije”.  Motiv na ovom filatelističkom izdanju je zgrada „glavne pošte“ u Takovskoj ulici u Beogradu, koja je vremenom postala simbol ovog najstarijeg javnog preduzeća.

Svojom dugom tradicijom Pošta Srbije predstavlja potvrdu kontinuiteta moderne srpske države i pokazatelj tehnološkog napretka i modernih stremljenja Srbije – od štampanja prvih poštanskih maraka 1866, preko učešća u osnivanju Svetskog poštanskog saveza u Bernu 1874, uvođenja telegrafa 1855. i telefona 1883, osnivanja „Telekoma Srbija“ a.d. 1997, pa sve do otvaranja najsavremenijeg regionalnog poštansko-logističkog centra na Balkanu 2014. u Beogradu, sa automatizovanom preradom čime je postignut viši nivo kvaliteta usluga i uvođenje savremenog logističkog servisa i seta usluga generisanih iz elektronske trgovine.

„Od kada je, otvaranjem prve pošte u Beogradu, 7. juna 1840. godine otpočeo javni poštanski saobraćaj u Srbiji, univerzalna poštanska usluga obavlja se kontinuirano, propisanim kvalitetom i pod jednakim uslovima za sve korisnike. Kao što je nekada u burnim istorijskim razdobljima bila redak čovekov oslonac i saveznik, Pošta je i danas dragocen i nezamenljiv činilac unapređenja društvenog života i društevno-ekonomskih prilika. Svoju lidersku poziciju obezbeđujemo znanjem, iskustvom i posvećenošću zaposlenih, rasprostranjenom mrežom poslovnica i informatičkom povezanošću čitavog sveta”, izjavila je Mira Petrović, v. d. direktora Pošte Srbije povodom puštanja u opticaj ovog prigodnog izdanja i dodala da veruje da će novo razdoblje ostati upamćeno po dodatnim tehnološkim inovacijama i novim sredstvima povezivanja, po meri novog doba.

U 180. godinu Pošta Srbije ulazi ovenčana brojnim nagradama i priznanjima, kako potrošača (Moj izbor 2019 i Best Baj 2019/20), tako i Svetskog poštanskog saveza (Zlatni A standard 2020) i nastavlja da deluje kao važan pokretač tržišta i društvenog razvoja.

Filatelističko izdanje sadži marku i blok, nominalnih vrednosti od 27 i 108 dinara, dva koverta prvog reda (FDC) i prigodan žig. Umetničko rešenje izdanja delo je Nadežde Skočajić, akademskog grafičara u RJ „Srbijamarka” Pošte Srbije.