Pošta Srbije - Poštanska marka u čast Mome Kapora

3.3.2020.

Poštanska marka u čast Mome Kapora

Pošta Srbije pustila je danas u opticaj prigodno izdanje poštanskih maraka „Znamenite srpske ličnosti” posvećeno istaknutom slikaru, književniku i novinaru Momčilu Momi Kaporu, a u PTT muzeju u Beogradu održana je promocija poštanske marke na kojoj se nalazi čuveni „Autoportret” Mome Kapora.

Mira Petrović, v. d. direktora Pošte Srbije, rekla je obraćajući se brojnoj publici i predstavnicima medija, da je emisija „Znamenite srpske ličnosti” posvećena Momi Kaporu veoma važna za Poštu Srbije, jer reprezentuje dela čuvenog umetnika – slikara i književnika, a izdata je u godini jubileja – stoosamdesetogodišnjici postojanja Pošte Srbije. „Pošta je među retkim javnim preduzećima sa toliko dugom i uspešnom tradicijom, koja uvek ide nekoliko koraka ispred drugih u susret modernijem poslovanju. Izdanjima poštanskih maraka doprinosimo društvu, prateći nacionalnu i svetsku istoriju, važne događaje i jubileje, sportske i kulturne manifestacije. Hvala gospođi Kapor na njenom zalaganju da očuva sećanje na raskošne Momine talente, kao i na već tradicionalnoj nagradi koju dodeljuje Zadužbina „Momčilo Momo Kapor” za literarni i likovni doprinos na srpskoj umetničkoj sceni. Marke sa delima Mome Kapora ostaće da svedoče da je Momo Kapor i na ovaj način osvojio svet”, zaključila je direktorka Petrović.

Ljiljana Kapor, osnivač Zadužbine „Momčilo Momo Kapor”, istakla je zahvalnost Pošti Srbije na čuvanju dela i sećanja na znamenite ličnosti na ovaj način i nadu da će današnje mlade generacije, koje se oslanjaju na moderne tehnologije, ipak poslati pisma sa Mominom markom u svet.

Prigodno filatelističko izdanje za motive ima nadaleko poznate crteže Mome Kapora: na marki nominale 27 dinara – „Autoportret” (2000, pero), na vinjeti – „Portret Liki” (1982, olovka), na kovertu prvog dana (FDC) – „Beograd na šeširu” (2006, pero), na žigu – „Devojka sa ružom” (1996, pero), koji uspešno reprezentuju lirski crtački stil koji je negovao. Grafička realizacija izdanja delo je Jakše Vlahovića, akademskog grafičara RJ „Srbijamarka” Pošte Srbije, uz stručnu saradnju Ljiljane Kapor, Zadužbina „Momčilo Momo Kapor”.