Pošta Srbije - Deda Mrazu pisalo više od 10.300 mališana

23.12.2017.

Deda Mrazu pisalo više od 10.300 mališana

U nagradnom konkursu Pošte Srbije „Piši Deda Mrazu”, od 3. novembra do 3. decembra, Deda Mrazu je pisalo više od 10.300 devojčica i dečaka iz svih krajeva Srbije, uzrasta do deset godina.

Mnogi mališani su slali radove samostalno, a grupni radovi pristigli su iz 522 obdaništa, predškolskih ustanova i osnovnih škola.

Ovogodišnji Poštin konkurs, 15. po redu, odlikovao se brojnim originalnim i zanimljivim radovima, i to više likovnim nego literarnim, a najkreativniji mali autori nagrađeni su na svečanosti priređenoj u njihovu čast 23. decembra.

U pojedinačnoj konkurenciji prvu nagradu osvojila je sedmogodišnja Nađa Pavlović iz Kolara, za bogatu likovnu kompoziciju, živog kolorita, s blagim uticajem japanskog stripa i ilustracije. Druga nagrada pripala je Stefanu Domanoviću iz Užica, koji je pokazao zavidan pesnički talenat iako ima samo devet godina. Stefan je napisao vrlo lepu pesmu o Poštinom Deda Mrazu, „brzom ko zmaj”, jer za najveselije zimske praznike stigne do svakog deteta, bilo da živi u selu ili gradu. Šestogodišnja Sara Čapko iz Kule predstavila je svoje umeće i u crtanju i u pisanju, osmislivši pravu novogodišnju slikovnicu, čime je zaslužila treću nagradu.

Među kolektivnim radovima prvo mesto je osvojio vrtić „Kolibri” (PU „Dragoljub Udicki”) iz Kikinde, to jest 12 mališana iz ovog vrtića uzrasta između tri i pet godina. Oni su likovnim izrazom dočarali svet koji ih okružuje, a svaki rad je jedinstven u izboru tehnike, kolorita i ekspresivnih prikaza. Njihovi drugari iz beogradskog „Biser”(PU „Vračar”) dobili su drugu nagradu za instalaciju visoku 1,5 metara. Zapravo, oni su napravili novogodišnju jelku od papira, koju su umesto uobičajenih prazničnih ukrasa, okitili svojim maštovitim crtežima. Treći na pobedničkom tronu su šestogodišnjaci iz Sremske Kamenice, iz vrtića „Čika Jova”(PU „Radosno detinjstvo”), jer su specifičnom likovnom tehnikom – zgrafitom, nesvojstvenom dečjem uzrastu, veoma uspešno prikazali svečano novogodišnje šarenilo.

U duhu društveno odgovorne prakse, Pošta Srbije je i ove godine uoči najradosnijih zimskih praznika pozvala mališane u avanturu pisanja pisama Deda Mrazu, uz poruku da neguju prave vrednosti i da svoj maštoviti stvaralački potencijal ne zanemare ni kada pređu u svet odraslih.