Pošta Srbije - Poštanska marka obeležava jubilej pobede nad fašizmom

8.5.2020.

Poštanska marka obeležava jubilej pobede nad fašizmom

Pošta Srbije pustiće u promet 9. maja prigodno izdanje poštanskih maraka „75 godina od pobede nad fašizmom 9. maj – Dan pobede (1945–2020)”, u čast obeležavanja ovog važnog jubileja i kao podsećanje na doprinos Srbije u pobedi nad fašizmom i ogromne žrtve koje je u toj borbi podnela.

Prigodna marka posvećena je proslavi Dana pobede nad fašizmom, a u centralnom delu tabaka nalazi se vinjeta sa motivom Besmrtnog puka, marša u kojem potomci boraca, nose fotografije predaka, učesnika Drugog svetskog rata, kao znak zahvalnosti i sećanja na besmrtne heroje pale u borbi protiv fašizma, a koji je prvi put održan u ruskom gradu Tjumenu pod sloganom „Parada pobednika” 2007. godine. Od 2019. godine Besmrtni puk je državni događaj u Srbiji koji se obeležava svake godine na Dan pobede – 9. maja.

Na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Pošta Srbije priredila je ovo prigodno izdanje u stručnoj saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izdanje sadrži prigodnu poštansku marku nominalne vrednosti 74 dinara u šalterskim tabacima od osam maraka sa vinjetom u sredini, prigodan koverat prvog dana (FDC) i prigodan žig. Marka je štampana u tiražu od 25.000 primeraka.

Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, fasada Glavne pošte u Beogradu, će 9. maja svetleti crvenom dekorativnom rasvetom, čime se Pošta Srbije pridružuje obeležavanju ovog važnog jubileja.