Pošta Srbije - OBELEŽEN SVETSKI DAN POŠTE, 9. OKTOBAR Poštanska marka - dokument vremena,

9.10.2018.

Obeležen Svetski dan pošte, 9. oktobar

Dan globalne poštanske zajednice Pošta Srbije obeležila je u Galeriji „Progres” predstavivši izložbu „Poštanska marka na nitima svile”, koju su pripremili slikari i dizajneri  Pošte Srbije.

Deveti oktobar, Svetski dan pošte, obeležavaju sve nacionalne poštanske uprave na dan kada je 1874. u Bernu osnovan Svetski poštanski savez. Na osnivačkom kongresu među 22 zemlje osnivača bila je i Kneževina Srbija.

Dan globalne poštanske zajednice, koja danas okuplja 192 zemlje, Pošta Srbije obeležila je u Galeriji „Progres” predstavivši izložbu „Poštanska marka na nitima svile”, koju su pripremili slikari i dizajneri  Pošte Srbije.

„Pošta Srbije danas je priznat član Svetskog poštanskog saveza i svakodnevno predano radi na daljoj modernizaciji standarda poštanske razmene, ispunjavajući osnovnu misiju Svetskog poštanskog saveza – unapređivanje univerzalne poštanske usluge. Pošta nastavlja da uvodi novine, da koristi savremene tehnologije radi povećanja raznovrsnosti i poboljšanja usluga, sa akcentom na što brži razvoj elektronskih servisa u kojima je budućnost”, rekla je Mira Petrović, v. d. direktora Pošte Srbije.

Govoreći o priređenoj izložbi, direktorka Petrović naglasila je da je poštanska marka dokument vremena, čuvar tradicije i vrednosti društva, ali govori i o izuzetnim unapređenjima i događajima, te tako predstavlja dragocenu ostavštinu za budućnost naših naslednika.

Izložba „Poštanska marka na nitima svile” obrađuje motive sa devet poštanskih izdanja, koja su posvećena gradovima Srbije, flori i fauni naše zemlje, motivima iz poštanske istorije i svetske kulturne baštine, na svili i platnu.

Predstavljena su izdanja „Dan marke”, „Evropa – Pismo: U očekivanju pisma”, „Evropa – Pismo: Putevi pisma”, „150 godina od izdavanja prve poštanske marke u Srbiji”, „Evropska zaštita prirode”, „Gradovi Srbije – Beograd, Novi Sad i Niš”, „Fauna – gradske ptice”, Lunarni horoskop – Godina Zmaja”, i „Lunarni horoskop – Godina Konja”.

Na ovaj način Pošta Srbije još jednom pokazuje da je živi hroničar razvoja novije istorije srpske državnosti, čuvar tradicije, ali i inovator i jedan od stubova tehnološkog razvoja našeg društva nekada, i posebno danas u izazovima elektronskih komunikacija i digitalizacije kojima s uspehom odgovara.

Povodom Svetskog dana pošte, danas je u PTT muzeju otvorena i izložba „Organizacija pošte i telekomunikacija u Prvom svetskom ratu (1914–1918)”.