Pošta Srbije - Novo izdanje poštanskih maraka

3.12.2018.

Novo izdanje poštanskih maraka

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, Pošta Srbije pustila  je u opticaj prigodnu poštansku marku posvećenu ovom danu.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan sa ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Ove godine se Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava grafičkim sloganom J=DNAKI. Slogan je integrisan u motiv marke čiji je autor Jakša Vlahović, akademski grafičar RJ „Srbijamarka”, dok je stručnu saradnju u realizaciji filatelističkog izdanja pružilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije.
Izdanje sadrži prigodnu poštansku marku nominalne vrednosti 23 dinara, koverat prvog dana (FDC) i prigodan žig. Marka je štampana u tiražu od 25.000 komada.

U duhu prepoznatljive društveno-odgovorne prakse, Pošta Srbije se na ovaj način pridružuje obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, ali i ističe da u svom poslovanju iskazuje posebnu senzitivnost za ovu osetljivu grupu građana, kako kroz podizanje dostupnosti usluga, tako i angažovanjem blizu 400 zaposlenih sa invaliditetom koji su ravnopravni i korisni članovi Poštinog kolektiva.