Pošta Srbije - Trajni rast zarada uz međusobno poverenje i razumevanje

16.4.2021.

Trajni rast zarada uz međusobno poverenje i razumevanje

Budžet za plate niko ne sme da smanjuje i on će u celosti biti podeljen zaposlenima, poručio je v.d. direktor JP „Pošta Srbije” Zoran Đorđević u razgovoru sa radnicima Regionalnog poštansko logističkog centra u Zemunu, koji je posetio u četvrtak, 15. aprila tokom treće smene. On je potvrdio i da će nakon odobrenja Vlade zaposlenima biti isplaćena dobit i najavio je novi sistem korekcije zarada kojim će radnici u tehnologiji, poštari, dostavljači i šalterski radnici moći da zarade i do 50% veće plate.

Direktor Đorđević je zaposlene informisao da ukupan godišnji budžet namenjen isplati zarada iznosi 13 milijardi dinara prema važećem Programu poslovanja. Objasnio im je da do razlika u plati, odnosno ceni rada, iz meseca u mesec dolazi jer se mesečni iznosi - dvanaestine ukupnog budžeta - isplaćuju u zavisnosti od broja redovnih i prekovremenih radnih sati, od toga da li je nekog meseca radilo manje ili više radnika zbog bolovanja, odlaska u penziju, otkaza i drugih razloga koji utiču na fluktuaciju zaposlenih.

Može da se desi, kao što je to bilo prošle godine, da iznos budžeta na mesečnom nivou varira. Na kraju godine se u svakom slučaju zaposlenima isplaćuju sve akumulirane razlike i zato je plata u decembru prošle godine bila veća, pojasnio je direktor.

„Ne kažem da se to neće desiti i ove godine. Želimo da budemo sigurni da imamo novca za plate i zato svakog meseca iz definisanog budžeta čuvamo sigurnosnu rezervu koja se tokom godine uvećava, ali na kraju, kad dođe poslednji mesec, sve to što je ostalo mora da bude podeljeno radnicima kroz decembarsku zaradu. U zbiru, na nivou cele godine, radnici će dobiti sve što je budžetom predviđeno“, objasnio je direktor Đorđević i naglasio da dok je on direktor, budžet za zarade niko ne sme da umanjuje.

Direktor je ocenio da trenutni način obračuna zarada nije dobar i rekao je da se radi na novom sistemu kojim će biti vrednovan radni učinak tako da će svako od zaposlenih imati šansu da ako želi da radi više – više i zaradi za sebe i svoju porodicu.

Dok te promene ne budu završene, direktor je naglasio da će pravo na korekcije zarada iz raspoloživog fonda imati samo zaposleni u tehnologiji, poštari, dostavljači i šalterski radnici, čije će zarade moći da budu i do 50 procenata veće ukoliko budu želeli da rade više. Zaposleni u administraciji, osim u slučaju izuzetnih rezultata, neće imati pravo na korekciju zarada.

„Ubrzano radimo na uspostavljanju sistema koji će omogućiti da plate trajno rastu, ali nam je za to potrebno vaše poverenje i međusobno razumevanje. Takođe, kao što sam obećao, dobit za 2020. godinu će biti isplaćena. Mi smo ovog meseca, nakon više godina, uspeli da samostalno isplatimo zaradu i očekujem da ćemo ubrzo, sa vraćanjem starih i povećanjem broja novih poslovnih klijenata na čemu vrlo uspešno radimo, akumulirati dovoljno sredstava na računu i za isplatu dobiti“, rekao je direktor Đorđević.

U razgovoru sa radnicima u Zemunu, dogovoreno je i da akontacija zarade za april bude isplaćena poslednjeg radnog dana u ovom mesecu, uoči uskršnjih i prvomajskih praznika, umesto 5. maja kako je to bilo predviđeno.

„Moj zadatak je da vi budete zadovoljni i da vaše porodice budu zadovoljne i ja na tome radim. Da bismo u tome uspeli, moramo da radimo zajedno. Zato od vas tražim poverenje i šansu da ispunim sve što sam planirao i obećao“, poručio je direktor svim radnicima i pozvao ih da mu se i ubuduće obraćaju za sve probleme i nedoumice.