Pošta Srbije - Marka Stepski soko konkuriše za najlepšu marku Evrope

11.5.2021.

Marka Stepski soko konkuriše za najlepšu marku Evrope

Pošta Srbije će se i ove godine takmičiti na izboru za najlepšu marku izdanja EVROPA 2021, na temu ugroženih nacionalnih divljih vrsta, sa poštanskim operatorima iz cele Evrope. Onlajn glasanje publike počelo je 9. maja, a svi zainteresovani mogu da glasaju do 9. septembra. Izaberite Srbiju i glasajte za našeg nacionalnog kandidata na linku http://www.posteurop.org/europa2021.

Na ovom prestižnom takmičenju, Pošta Srbije učestvuje sa markom – Stepski soko (Falco cherrug) nominale 30 dinara, izdanja koje se pušta u opticaj 12. maja. Svake godine u svom programu Pošta Srbije ima specijalno izdanje prigodnih poštanskih maraka Evropa, koje se radi pod pokroviteljstvom Asocijacije javnih poštanskih operatora – PostEvropa, koja svake godine zadaje temu emisije i sprovodi takmičenje za najlepšu marku. Od 2007. godine, uvođenjem onlajn glasanja, uz proglašenje pobednika po oceni stručnog žirija, bira se i najlepša marka po glasovima publike.

Prigodno izdanje EVROPA Pošte Srbije – Ugrožene nacionalne divlje vrste, sa dve marke u tabacima od osam maraka sa vinjetom u sredini, jednim prigodnim kovertom prvog dana i prigodnim žigom, izlazi 12. maja, i ima za motive strogo zaštićene vrste kod nas – stepskog sokola (Falco cherrug) i ušatu ševu (Eremophila alpestris). Stručnu saradnju pružio je dr Marko Raković, iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, dok je umetnička realizacija izdanja delo mr Marije Vlahović, kreatorke maraka Pošte Srbije.