Pošta Srbije - U PTT muzeju otvorena izložba „Dečja filatelija“

12.5.2021.

U PTT muzeju otvorena izložba „Dečja filatelija“

Izložbom „Dečja filatelija“ koja je nastala u saradnji sa Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, PTT muzej i Pošta Srbije pridružuje se manifestaciji „Muzeji za 10“ koja traje od 12. do 18. maja širom Srbije, kao i obeležavanju Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja. Izložbu je u PTT muzeju otvorio v.d. direktora JP „Pošta Srbije“ Zoran Đorđević.

Pošta Srbije i Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat”, u PTT muzeju su po prvi put predstavili javnosti originalnu izložbu posvećenu najmlađima „Dečja filatelija”. Vredna zbirka prikupljana tri decenije prikazuje više od 600 poštanskih maraka i 200 blokova iz celog sveta, sa neobičnim, šarmantnim, poučnim, i na druge načine nesvakidašnjim prikazima scena i junaka iz života, mašte i crtanih filmova, zanimljivih posebno deci, ali i odraslima.

„Pošta Srbije posebno će se angažovati da filateliju približi najmlađima i da ih motiviše na sticanje raznovrsnih znanja kroz bavljenje filatelijom, kao i da kod njih razvija svest o umetničkoj vrednosti minijatura kakve su poštanske marke. Vrednost filatelije jedne zemlje je i u tome da kao simbol vremena i države, ostaje i za sva buduća pokolenja”, kazao je direktor Đorđević. Dodao je i da Pošta Srbije, u saradnji sa Udruženjem Adligat, otpočinje širu kampanju i planira brojne aktivnosti na promociji filatelije kod najmlađih.

„Da bi se deci filatelija približila, spontano su nastale marke sa temama i dizajnom koji ih čine naročito zanimljivim najmlađima, pre svega sa motivima iz bajki i crtanih filmova. Daleko od toga da su te marke zanimljive samo deci – one su često vrhunska umetnička dela, često čak lepša i interesantnija od uobičajene filatelije, većini ljudi, radoznalaca, pa i filatelista. U Muzeju knjige i putovanja Udruženja Adligat nalazi se najveća zbirka ovih maraka, a na izložbi u PTT muzeju prikazujemo najvažniji deo ove zbirke”, kaže Viktor Lazić, direktor PTT muzeja i osnivač Udruženja Adligat.

Izložba „Dečja filatelija“ u PTT muzeju (Majke Jevrosime 13), otvorena je za javnost do 12. juna, a tokom trajanja manifestacije Muzeji za 10, u periodu do 18. maja –radnim danima i u nedelju 16. maja – od 10 do 18 časova, uz stručno vođenje kroz izložbu i stalnu postavku u 17 časova. Povodom Evropske noći muzeja, u subotu 15. maja izložba se može posetiti od 10 do 22 časa, sa stručnim vođenjem u 17, 19 i 21 čas.