Pošta Srbije - Dan Afrike svečano obeležen u PTT muzeju

25.5.2021.

Dan Afrike svečano obeležen u PTT muzeju

Povodom 25. maja, Dana Afrike, u PTT muzeju danas je održana promocija prigodnog filatelističkog izdanja „Dan Afrike” i otvorena je izložba pod nazivom „Neotkrivena Afrika”. Svečanosti su prisustvovali ambasadori i predstavnici diplomatskog kora zemalja Afrike, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Starović i predstavnici Muzeja afričke umetnosti, koji je zajedno sa udruženjem „Adligat” obezbedio stručnu saradnju u realizaciji filatelističkog izdanja i izložbe.

„Misija Pošte Srbije je da spaja ljude i povezuje kontinente i zato je za nas posebna čast da predstavimo marku posvećenu višedecenijskom prijateljstvu i zajedničkim vrednostima naroda Srbije i Afrike. Sa narodima Afrike delimo i viđenje buduće saradnje u oblasti privrede, modernih tehnologija, razvoja infrastrukture i obrazovanja, čemu će Pošta Srbije doprineti u domenu poštanskih, logističkih i informatičkih usluga”, rekao je v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije, poručio je da je Srbija ponosna na slavnu prošlost i zajedničke pobede. „Zbog toga smo 25. maj uvrstili u kalendar najvažnijih dana u godini i proglasili ga za Dan prijateljstva sa narodom Afrike. Miroljubivo rešavanje sporova, tolerancija, ravnopravnost, pravo na održivi razvoj, poštovanje međunarodnog i javnog prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta predstavljaju principe na kojima mora biti utemljen svet budućnosti kojem zajedno težimo”, istakao je Starović.

U ime diplomatskih predstavnika zemalja Afrike, obratio se doajen Grupe afričkih ambasadora, Njegova ekselencija ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub, koji je istakao da je marka posvećena Danu Afrike snažan simbol prijateljstva srpskog i afričkih naroda. „Ova inicijativa nas nije iznenadila, jer su nam dobro znane prijateljske veze koje gospodin Đorđević održava sa svim afričkim ambasadorima, kao i njegova uvek prisutna volja za unapređenjem saradnje. Odluka Pošte Srbije da poštansku marku posveti Danu Afrike doprineće da se ovekoveči taj poseban odnos između našeg kontinenta i vaše zemlje”, naglasio je ambasador Šebšub.

Direktor PTT muzeja Viktor Lazić, istakao je da izložba „Neotkrivena Afrika” prikazuje predmete velikog umetničkog i kulturnog značaja iz legata Slobodanke i Stanimira Jovanovića, koji su danas prvi put dostupni javnosti. „Jugoslavija i Srbija su afričkim narodima uvek pružali bratsku ruku prijateljstva, podrške i razumevanja. Zato ne čudi što nijedan predmet koji se nalazi u Muzeju afričke umetnosti ili Udruženju Adligat, nije napustio Afriku kao plen zavojevača, već kao dar afričkih prijatelja ili uz odobrenje meštana”, naglasio je Lazić.

Filatelističko izdanje „Dan Afrike” sastoji se od marke sa panafričkim motivom – skulpturom „Mapa Afrike” Nikole Kolje Milunovića. Na vinjetama su predmeti iz Muzeja afričke umetnosti koji simbolizuju Nigeriju, Angolu, Alžir, Maroko i Egipat, dok su Kenija, Tunis i Etiopija predstavljeni predmetima iz Muzeja knjige i putovanja Udruženja Adligat.

Legat afričke umetnosti Slobodanke i Stanimira Jovanovića poklonjen Muzeju knjige i putovanja Udruženja Adligat, predstavlja izuzetnu zbirku od 62 predmeta sakupljanih tokom više decenija diplomatskog rada Stanimira Jovanovića u Zambiji, Nigeriji, Gabonu, Gani, Beninu i drugim afričkim zemljama.

Izložba „Neotkrivena Afrika” otvorena je za posetioce u narednih nedelju dana.