Pošta Srbije - Obeležen Dan Pošte Srbije

7.6.2021.

Obeležen Dan Pošte Srbije

Razvoj novih i unapređenje postojećih usluga, uvođenje stimulativnog načina obračuna zarada za zaposlene u tehnologiji, rast finansijskih pokazatelja i isplata zarade iz dobiti za 2020. godinu, samo su deo rezultata kojima su ispunjena obećanja novog rukovodstva data zaposlenima i kojima Pošta Srbije danas obeležava svoj dan – 7. jun. 

„Za tri meseca, dobrim upravljanjem uspeli smo da stabilizujemo finansijske pokazatelje i stvorimo uslove da u narednom periodu poboljšamo materijalni položaj zaposlenih. Zaposleni su lice Pošte Srbije i samo ako su oni zadovoljni, građanima Srbije možemo da pružimo kvalitetnu uslugu što je apsolutni prioritet i osnova naših razvojnih planova”, rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije na svečanosti koja je danas održana u PTT muzeju.

On je istakao da će glavni pokretači razvoja Pošte Srbije, kao društveno-odgovorne kompanije, biti inovativne poštanske i logističke usluge, zasnovane na digitalizaciji i zelenim tehnologijama. Đorđević je, između ostalog, najavio zamenu voznog parka ekološkim vozilima na električni i hibridni pogon, nove uniforme za zaposlene, kao i uvođenje paketomata, uz poboljšanje uslova rada zaposlenih kroz renoviranje i modernizaciju pošta širom Srbije.

„Svi planovi usmereni su na to da Pošta Srbije u što kraćem vremenskom periodu postane najjača kompanija u Srbiji”, istakao je Zoran Đorđević. On je zahvalio premijerki Ani Brnabić na prodršci Vlade u procesu digitalizacije u kom Pošta tesno sarađuje sa Kancelarijom za informacione tehnologije i e-upravu.

Dan Pošte Srbije obeležen je početkom rada internet prodavnice e-filatelija, čime će svetskoj javnosti biti omogućeno da na jednostavan način dođe do filatelističkih izdanja Pošte Srbije. U PTT muzeju je otvorena i tematska izložba „Pisma i poštari 19. veka, u saradnji sa Muzejom knjige i putovanja Udruženja „Adligat”. Izložba prikazuje prepisku staru dve stotine godina istaknutih ličnosti srpskog društva – tu je pismo Kneza Miloša, koje je iz Beča uputio 1841. godine knjeginji Ljubici u Beograd, a napisao ga je po „zapovesti kneževoj” Anastas Jovanović, koverta koju je ispisao lično Vuk Karadžić Mariji Milutinović Punktatorki, kao i pismo-naredba Hajduk Veljka Petrovića, napisano u Negotinu 23. maja 1812. godine, do nedavno nepoznato javnosti. Izložba traje do 21. juna.

Svečanosti u PTT muzeju prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije, poslovni partneri i predstavnici sindikata, kao i najstariji penzioneri – poštari. Dan Pošte Srbije obeležava se 7. juna po novom kalendaru, 25. maja po starom, u znak sećanja na dan kada je 1840. godine počela sa radom prva pošta u Beogradu što se, ujedno, smatra i zvaničnim početkom javnog poštanskog saobraćaja u Srbiji.