Pošta Srbije - Ruski kosmonauti i Pošta Srbije daju podršku deci oboleloj od raka

22.6.2021.

Ruski kosmonauti i Pošta Srbije daju podršku deci oboleloj od raka

Pošta Srbije organizovala je danas u PTT muzeju druženje ruskog kosmonauta  Sergeja Kud-Sverčkova i njegove koleginice Anastasje Stepanove sa decom obolelom od raka. Ovi mališani su u organizaciji Fondacije „Zajedno za mlade - prof. dr Danica Grujičić“, kao autori 34 likovna rada, učestvovali u međunarodnom programu Državne korporacije Ruske Federacije za kosmičke aktivnosti „Roskosmos“ i ruske dobrotvorne organizacije „Jedinstvo“ (eng. Unity) koja pruža psihološku podršku onkološkim bolesnicima.

U okviru ovog programa, crteži mališana iz Srbije, zajedno sa radovima dece iz još devet zemalja, našli su se na svemirskim odelima koja su dobila naziv „Sanjar“ jer radovi predstavljaju izraze snova i želja malih autora. Ruski kosmonauti odneli su 9. aprila ova odela na Međunarodnu svemirsku stanicu, gde ih je dočekao i gost Pošte Srbije, kosmonaut Sergej Kud-Sverčkov, koji je u svemiru boravio od oktobra prošle godine do 17. aprila.

Kud-Sverčkov i Anastasija Stepanova, koja je i istraživač pri Ruskoj akademiji nauka, tokom druženja sa mališanima u PTT muzeju, realizovali su radionicu art terapije po programu humanitarne organizacije „Jedinstvo“, čiji su oboje ambasadori. Za tu priliku, iz Rusije su doneli specijalnu didaktičku opremu, a na kraju radionice mališanima su podelili diplome.

Ruski kosmonauti, koji u našoj zemlji borave u organizaciji Pošte Srbije, prethodno su bili gosti vršioca dužnosti direktora JP „Pošta Srbije“ Zorana Đorđevića, kom su poklonili fotografiju svemirske letelice kojom su crteži naših mališana odneti u svemir.

Zoran Đorđević je tom prilikom istako da se Pošta, kao društveno odgovorna kompanija, bori za bolji položaj ne samo svojih zaposlenih, već i svih građana Srbije, a posebno osetljivih društvenih grupa.

„Posebno nas raduje informacija da je učešće dece iz Srbije obolele od raka u međunarodnom projektu ruske organizacije „Juniti“ i „Roskosmosa“, pozitivno uticalo na njihovo zdravstveno stanje. Srećni smo što je Pošta, kao organizator današnje posete ruskih kosmonauta, dobila priliku da pruži i dodatni doprinos kroz druženja ovih malih heroja sa kosmonautima - herojima modernog doba“, izjavio je Zoran Đorđević.

Kosmonauti Sergej Kud-Sverčkov i Anastasija Stepanova će u petak, 25. juna u PTT muzeju svečano zatvoriti izložbu „Srpska i ruska filatelija o kosmosu“ koju je Pošta organizovala povodom jubileja 60 godina od prvog leta čoveka u kosmos.