Pošta Srbije - U PTT muzeju održana tribina posvećena Nikoli Tesli

10.7.2021.

U PTT muzeju održana tribina posvećena Nikoli Tesli

Tribina „Kultura putem pošte” održana je večeras u PTT muzeju povodom 165 godina od rođenja Nikole Tesle. Predavanje „Nikola Tesla i načelo harmonije u srpskoj kulturi” održao je dr Predrag Milosavljević, docent na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, među čijim najznačajnijim naučnim radovima se nalazi i rad o geometrijsko-proporcijskim osnovama Teslinih rezultata istraživanja iz Kolorado Springsa.

Milosavljević je govoreći o ideji, pristupu i rezultatima Teslinog rada ukazao na osnovne uticaje u vezi sa načelom harmonije koje je bilo negovano u srpskoj kulturi tokom 19. i 20. veka, a čiji se koreni zapažaju i u nasleđu srednjevekovne Srbije. Istakao je da je načelo harmonije i osnovno polazište sa koga su srpski mislioci razvijali pogled na svet i stvaralaštvo u odnosu na kulturu iz koje potiču.

„Naš velikan Nikola Tesla je tu ideju podigao na viši nivo kroz načelo harmonije u svom naučnom radu. Tesla je bio prvi koji je svojim radom uspeo da uradi ono što drugi nisu, a to je da tehnologizuje harmoniju i na taj način rad svojih električnih mašina i uređaja uskladi sa načinom funkcionisanja prirode”, zaključio je Milosavljević.

Okupljene je u ime Pošte Srbije i PTT muzeja pozdravio Marko Jelić, istakavši da mu je posebno zadovoljstvo što je nakon više od godinu dana upriličena tradicionalna tribina i ponovni susret sa publikom uživo na dobro poznatom mestu, u PTT muzeju. Podsetio je da PTT muzej godinama organizuje događaje u čast Nikole Tesle, kao i da je ciklus tribina posvećenih životu i radu ovog svetski priznatog naučnika uvek predstavljao izuzetne predavače i poznavaoce Teslinog života i rada.

PTT muzej od skoro je otvoren za posetioce i tokom vikenda, u radnom vremenu utorkom, sredom, petkom i nedeljom od 10 do 18 časova, a četvrtkom i subotom od 12 do 20 časova.