Pošta Srbije - Poštanske marke u čast „Frankofonije”

14.7.2021.

Poštanske marke u čast „Frankofonije”

Pošta Srbije organizovala je danas u PTT muzeju promociju prigodnih poštanskih maraka „Frankofonija”, u čast međunarodne organizacije osnovane 1961. godine u Montrealu, sa ciljevima akademske saradnje u okvirima francuskog jezičkog područja (AUF – Agence universitaire de la Francophonie), od izuzetnog značaja za razvoj Frankofonije.

Promocija je održana u prisustvu Nj.E. ambasadora Francuske u Srbiji Žan-Luja Falkonija, predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i v.d. direktora Pošte Srbije, Zorana Đorđevića.

„Visoko cenimo rezultate Frankofonije, a njen rad važan je i uticajan na širokom geografskom području, kao i u Srbiji, što se prepoznaje i u aktivnom učešću države Srbije u platformi organizacije, kao i nastojanjima da se postigne još čvršća i sveobuhvatnija saradnja. Uz zahvalnost na svemu što je do sada urađeno Republici Francuskoj, Organizaciji i svim članicama, posebna nam je čast da danas, na nacionalni praznik Francuske, predstavimo marku koja slavi zajedničke vrednosti na kojima želimo da gradimo i sadašnjost i budućnost – jednakost, komplementarnost i solidarnost, na kojima počiva i deluje ova prijateljska organizacija”, rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, koji je ambasadoru Francuske Žan-Luju Falkoniju čestitao nacionalni praznik i uručio poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka.

„Želim da pozdravim Zorana Đorđevića koga dugo poznajem i koji je prijatelj Francuske. Frankofonija se ne svodi samo na Francusku, ona predstavlja veliku porodicu od 300 miliona ljudi na svim kontinentima, koja nastavlja da raste, francuski je peti jezik na svetu, a 95.000 učenika u Srbiji danas uči francuski jezik”, rekao je ambasador Žan-Luj Falkoni. Dodao je i da polazeći od istorijskih odnosa Francuske i Srbije i statusa Srbije kao pridruženog člana Međunarodne organizacije Fankofonija od 2018. godine, pozdravlja proaktivnu politiku razvoja frankofonije u Srbiji.

Prigodno filatelističko izdanje sadrži poštansku marku nominalne vrednosti 85 dinara štampanu u šalterskim tabacima od deset maraka, koverat prvog dana FDC i prigodan žig. Izdanje je priređeno u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković”, dok je umetnička realizacija izdanja delo Anamari Banjac, kreatorke maraka i vrednosnica Pošte Srbije.