Pošta Srbije - Pošte Srbije i Severne Makedonije potpisale Protokol o poslovnoj saradnji

2.8.2021.

Pošte Srbije i Severne Makedonije potpisale Protokol o poslovnoj saradnji

Protokol o poslovnoj saradnji između JP „Pošta Srbije” i „Pošte Severne Makedonije” AD, potpisali su danas u Beogradu vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević, i generalni direktor Pošte Severne Makedonije AD, Jani Makraduli.

Protokol je potpisan samo tri dana nakon Regionalnog poslovnog foruma u Skoplju, održanog u okviru inicijative „Otvoreni Balkan” i predstavlja prvi korak ka konkretizaciji dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i premijera Albanije Edija Rame, o učvršćivanju ekonomske saradnje u regionu.

„Pošte Srbije i Severne Makedonije žele da budu lideri ne samo u nacionalnim, već i u međunarodnim okvirima, a Protokol koji smo potpisali predstavlja krovni okvir saradnje na ostvarenju tog cilja. Danas smo utvrdili okvire za razvoj novih zajedničkih servisa, pre svega u domenu aktivnosti na kojima Pošta Srbije već intenzivno radi, a to su digitalizacija usluga i razvoj e-komerca. Približavanje Pošte Srbije i Severne Makedonije doprineće razvoju privreda naših zemalja, boljem nastupu na regionalnom tržištu i doneće nove poslove i prihode, kao i čvršće povezivanje naših građana i privreda”, izjavio je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

Đorđević je posebno istakao će Pošta Srbije, zahvaljujući razgranatoj mreži međunarodnih linija, prvenstveno prema Severnoj Americi, nacionalne avio kompanije „Air Serbia” koja će, kako se očekuje, uskoro uvesti i letove ka dalekom Istoku, postati regionalni centar logističko-poštanskih servisa, čime će dodatno podržati realizaciju inicijative „Otvoreni Balkan”.

„Potpisivanje Protokola o saradnji je početak praktične implementacije inicijative „Otvoreni Balkan”, koju su u Skoplju najavili lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Mi smo susedi i saradnici, ali suštinski naša saradnja može da bude daleko veća. Zato današnji dokument nije samo formalnost, jer će naša saradnja, posebno kroz razvoj e-komerca i logističkih kapaciteta, postaviti temelje za otvaranje trgovine na Balkanu, što ima izuzetan značaj i za prevazilaženje posledica izazvanih pandemijom koronavirusa”, izjavio je generalni direktor Pošte Severne Makedonije, Jani Makraduli.

Đorđević i Makraduli najavili su i da će vladama Srbije, Severne Makedonije i Albanije uputiti inicijativu za uspostavljanje zajedničke poštanske marke i jedinstvene cene za paketske usluge, kako bi se građanima sve tri zemlje omogućile usluge po jedinstvenoj tarifi, kao dodatni podstrek otvaranju tržišta Balkana.