Pošta Srbije - Glasanje na evropskom izboru za najlepšu poštansku marku traje još 7 dana

2.9.2021.

Glasanje na evropskom izboru za najlepšu poštansku marku traje još 7 dana

Marka Pošte Srbije Stepski soko, nacionalni je kandidat na takmičenju za izbor najlepše poštanske marke izdanja EVROPA 2021, pod pokroviteljstvom Asocijacije javnih poštanskih operatora PostEvropa (PostEurop), koja svake godine zadaje i temu takmičenja, a ove godine to su ugrožene nacionalne divlje vrste.

Uz proglašenje pobednika po oceni stručnog žirija, bira se i najlepša marka po glasovima publike. Izbor je otvoren za javnost, a na sve popularnijem onlajn glasanju za ova specijalna i vredna filatelistička izdanja poštanskih operatora iz cele Evrope, mogu učestvovati svi građani, podjednako kao i filatelisti i ljubitelji filatelije.

Pozivamo sve građane da svojim glasovima doprinesu što boljem plasmanu našeg kandidata sa motivom strogo zaštićene vrste kod nas Stepski soko (Falco cherrug). Glasa se po principu „jedan klik – jedan glas”, na linku http://www.posteurop.org/europa2021. Prigodno izdanje, kao i izbor motiva, pored vrednovanja umetničkih dometa našeg kreativnog rešenja, imaju za cilj i promociju očuvanja i zaštite prirode i živog sveta, čemu je neophodno da zajednički doprinesemo. Svi zainteresovani mogu da glasaju još samo sedam dana, do 9. septembra!

Svake godine u okviru svog programa izdanja prigodnih poštanskih maraka, Pošta Srbije izdaje emisiju EVROPA, jedno od najznačajnijih i najpopularnijih izdanja, i takmiči se na izboru za najlepšu marku izdanja Evropa. Ovogodišnja emisija Evropa – Ugrožene nacionalne nacionalne divlje vrste, sa dve marke sa motivima strogo zaštićenih vrsta kod nas stepskog sokola (Falco cherrug) i ušate ševe (Eremophila alpestris), u šalterskim tabacima od osam maraka sa vinjetom u sredini, jednim prigodnim kovertom prvog dana i prigodnim žigom, u opticaju je od 12. maja. Stručnu saradnju pružio je dr Marko Raković, iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, dok je umetnička realizacija izdanja delo mr Marije Vlahović, kreatorke maraka Pošte Srbije.