Pošta Srbije - Pošta i Prirodnjački muzej promovisali izdanje poštanskih maraka Evropa 2021.

7.9.2021.

Pošta i Prirodnjački muzej promovisali izdanje poštanskih maraka Evropa 2021.

Poštanska marka Stepski soko (Falco cherrug) kandidat je Srbije na izboru za najlepšu poštansku marku Evrope, koji traje do 9. septembra, a u onlajn glasanju mogu učestvovati svi građani.

Pošta Srbije je u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu realizovala ovogodišnje izdanje prigodnih poštanskih maraka Evropa, sa dve marke sa motivima ugroženih ptica na tlu Srbije: ušata ševa – Eremophila alpestris i stepski soko – Falco cherrug. Izdanje prati i jedan prigodan koverat prvog dana, a pušteno je u opticaj 12. maja.

Emisiju Evropa Pošta Srbije izdaje svake godine, kao jednu od najvažnijih emisija godišnjeg programa, i takmiči se na evropskom izboru za najlepšu marku, koje sprovodi Asocijacija javnih poštanskih operatora PostEvropa svake godine na određenu zadatu temu.

,,Nužnost i obaveza zaštite i očuvanja prirode i ugroženih životinjskih divljih vrsta u celoj Evropi, opredelili su temu ovogodišnjeg izdanja”, rekao je Adam Sofronijević, direktor „Srbijamarke” Pošte Srbije. Sofronijević je dodao da je Pošta Srbije već jednom odnela pobedu na ovom prestižnom takmičenju, po glasovima publike, 2014. godine, na temu nacionalni muzički instrumenti, sa poštanskom markom sa motivom gajdi, a da je i ove godine cilj i stvar prestiža i ugleda ponoviti taj uspeh, te je pripremljeno posebno lepo kreativno rešenje. „Izdanje maraka Evropa ima za cilj i da podseti sve nas da je briga o prirodi važan zadatak današnjice”, poručio je Sofronijević.

„Prema podacima Međunarodne unije za zaštitu prirode, Srbija se ubraja u jedan od šest evropskih centara biološke raznovrsnosti. Nažalost, mnoge vrste divljih životinja su dovedene gotovo do ivice istrebljenja, a stepski soko je jedna od njih. Zbog toga smo sa zadovoljstvom prihvatili saradnju sa Poštom Srbije kako bismo i na ovaj način dali svoj doprinos u očuvanju ove veličanstvene ptice, ali i svih vrsta koje su u opasnosti. Imamo duboku moralnu odgovornost i obavezu da sačuvamo vrste za buduće generacije. Ne smemo da zaboravimo da su ptice deo našeg kulturnog i istorijskog identiteta”, izjavio je v.d. direktora Prirodnjačkog muzeja Slavko Spasić.

Spasić i Sofronijević su pozvali sve građane da do 9. septembra simbolično daju glas zaštiti prirode i ugroženih vrsta i glasaju za poštansku marku stepski soko, na linku https://europa2021.posteurop.org/.

Promocija ove specijalne serije poštanskih maraka i prigodno predavanje posvećeno zaštiti ugroženih divljih vrsta u Srbiji održani su danas u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.