Pošta Srbije - Jubilej diplomatskih odnosa Srbije i Meksika obeležen na poštanskim markama

14.9.2021.

Jubilej diplomatskih odnosa Srbije i Meksika obeležen na poštanskim markama

Na prigodnoj svečanosti u PTT muzeju, Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, i Nj.E. ambasador Meksika u Beogradu Karlos Isauro Feliks Korona, promovisali su najnovije izdanje prigodnih poštanskih maraka u čast 75-godišnjice diplomatskih odnosa Srbije i Meksika. Jubilej navršen u maju, tokom cele godine obeležava se nizom manifestacija, a ostaće zabeležen i u bogatoj filatelističkoj produkciji Pošte Srbije.

„Od kada je Meksiko otvorio svoju Ambasadu u Beogradu nikada, ni u jednom trenutku nije zatvorio vrata i uvek je bio blizak srpskom narodu u toku istorijskih dešavanja u oblasti Zapadnog Balkana, a u skladu sa svojim principima spoljne politike, međunarodnog prava i stabilnog prijateljstva, Meksiko je podržavao suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Kontinuirano prisustvo Meksika u Srbiji u osnovi proizlazi iz našeg uverenja da su pravi prijatelji uvek tu, i u dobrim, i u lošim trenucima”, poručio je ambasador Feliks Korona.

„Višedecenijsko prijateljstvo i saradnju sa nama bliskom državom, sa kojom uprkos geografskoj udaljenosti delimo brojne zajedničke vrednosti i međusobno se podržavamo i uvažavamo, prigodno i simbolično obeležavamo na nacionalnom simbolu kakav je poštanska marka, sa prepoznatljivim motivima nacionalnog, istorijskog i kulturnog nasleđa naših zemalja, koji ostaje za buduće generacije. Spremni smo da pojačamo naše veze i produbimo naše prijateljstvo, čemu će Pošta Srbije aktivno doprineti podrškom u razvoju trgovinske i kulturne razmene”, rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije. Đorđević je ambasadoru čestitao predstojeći nacionalni praznik Meksika i uručio poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka.

Na prigodnom izdanju poštanskih maraka, na dve marke u bloku i prigodnom kovertu, motivi u prvom planu su Beogradski pobednik i meksički Spomenik nezavisnosti, a u pozadini važni kulturno-istorijski spomenici, spojeni zastavama i nacionalnim motivima obe zemlje u vidu mosta. Izdanje je realizovano u saradnji sa ambasadorom Feliksom Korona i Ambasadom Meksika u Srbiji, u umetničkoj realizaciji Marije Vlahović, kreatorke maraka Pošte Srbije.

Na pratećoj izložbi „500 prvih maraka Meksika (1879-1945)”, prikazana je zbirka poštanskih maraka koja ilustruje veoma raznovrstan i bogat filatelistički razvoj Meksika u izabranom periodu. Zbirku je PTT muzeju pozajmio Muzej knjige i putovanja Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat”, a za posetioce je u PTT muzeju otvorena do 21. septembra.