Pošta Srbije - Pošta se pridružila manifestaciji Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji

24.9.2021.

Pošta se pridružila manifestaciji Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji

U okviru manifestacije Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji, koja se održava povodom 145. godišnjice početka Srpsko-turskog rata i dolaska Ruskog dobrovoljačkog pokreta u Srbiju, danas je u PTT Muzeju svečano otvorena izložba „Vasilije Polenov: srpski rat očima ruskog umetnika”. Pošta Srbije pridružuje se obeležavanju ovog jubileja i filatelističkim izdanjem „Srpsko-turski rat: 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca”, koje je, takođe, danas predstavljeno.

Svečanosti u PTT muzeju, između ostalih, prisustvovali su i zamenica ministra kulture Ruske Federacije, Olga Jarilova, ambasador Ruske Federacije, Aleksandar Bocan-Harčenko, pomoćnica ministra kulture i informisanja Republike Srbije, Danijela Vanušić, kao i direktorka Muzeja Polenova, Natalija Polenova.

„Patriotska i društvena uloga poštanske službe posebno je dobijala na značaju u ratnim i vanrednim okolnostima, kada je njena misija povezivanja ljudi neretko imala presudan uticaj na istorijske okolnosti. Zato je Pošta Srbije s velikim ponosom prihvatila da ovom izložbom i prigodnim filatelističkim izdanjem oda počast ruskim dobrovoljcima, koji su se borili na strani Srbije, ali i da potvrdi istinsku posvećenost naše države i naroda dugoročnom prijateljstvu sa ruskim narodom”, izjavio je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

Izložba Vasilije Polenov: srpski rat očima ruskog umetnika” prikazuje radove koje je ovaj veliki ruski likovni umetnik, dobrovoljac i akademik, napravio na frontu, kada se borio na strani Srba u Srpsko-turskom ratu (1876). Izloženi su eksponati koji se čuvaju u fondovima Tretjakovske galerije i Muzejskog kompleksa Vasilija Polenova, kao i odlomci iz njegovih „Dnevnika ruskog dobrovoljca”, koji su tokom 1877. godine objavljeni u časopisu „Pčela”. Na izložbi su prikazani i vredni eksponati iz fundusa muzeja Udruženja „Adligat”, koji svedoče o ulozi ruskih dobrovoljaca u Srpsko-turskom ratu. Izložba je za posetioce otvorena do 7. oktobra.

Dela Vasilija Dimitrijeviča Polenova našla su se i na filatelističkom izdanju pod nazivom „Srpsko-turski rat: 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca”, koje je nastalo u saradnji Pošte Srbije i Ruskog doma u Beogradu, a koje se od danas nalazi u opticaju.