Pošta Srbije - Kampanja za sprečavanje nasilja nad starim osobama u poštama širom Srbije

1.10.2021.

Kampanja za sprečavanje nasilja nad starim osobama u poštama širom Srbije

Pošta Srbije, Crveni krst Srbije i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, predstavili su danas edukativnu kampanju u okviru projekta „Osnaživanje starijih žena: sprečavanje nasilja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji i Austriji (EmPreV)”. Pošta će u okviru projekta, na ekranima u šalter salama širom Srbije, tokom mesec dana, emitovati edukativni film pod nazivom „Otvori oči”, sa ciljem podizanja svesti i uključivanja čitavog društva u prevenciju nasilja nad starima.  

Crveni krst Srbije, kao nosilac projekta, odabrao je Poštu Srbije kao partnera na osnovu istraživanja koje je pokazalo da starije osobe najradije plaćaju račune u poštama, jer odlazak u poštu za njih predstavlja formu socijalnog kontakta i druženja u okviru svoje generacije. Takođe, više od 550.000 najstarijih sugrađana imaju mogućnost da penzije podižu na šalterima pošta, a svakog meseca poštari uručuju penzije i na više od 280.000 kućnih adresa.

„Pošta Srbije posebnu pažnju posvećuje najstarijima, upravo imajući u vidu socijalni značaj koji za njih ima. Naša uloga prevazilazi poslovni odnos, jer poštari i drugi zaposleni vrlo često i pomažu najstarijima na najrazličitije načine, poput nabavke lekova i osnovnih životnih namirnica, ili savetima na šalterima pošta. Poštari su neretko i jedini sa kojima stari, koji žive sami, ostvaruju socijalni kontakt, što je velika odgovornost za Poštu kao instituciju. Zato, imajući u vidu poverenje koje nam najstariji sugrađani ukazuju, uključivanjem u ovaj projekat Crvenog krsta dodatno potvrđujemo dugoročno opredeljenje Pošte Srbije za osnaživanje starijih osoba i našu podršku sprečavanju svih vidova nasilja nad njima”, izjavio je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

U promociji kampanje koja je danas održana u Glavnoj pošti u Beogradu učestvovali su i predsednik Crvenog krsta prof. dr Dragan Radovanović, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, zamenik ambasadora Australije Liang Zeng i zamenica ambasadora Austrije Karin Traunmiler.

Projekat se sprovodi uz podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog Crvenog krsta, a kampanju su, pored Pošte Srbije, podržali i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Populacioni fond Ujedinjenih nacija i Ambasada Australije.